Про це в інтерв’ю сайту Телеканалу новин "24" заявив керівник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України Назім Агаєв.

За його словами, людина реагує на загрозу життю на рівні непідконтрольних їй відчуттів, і кожна людина реагує на це по-різному.

Одна людина рефлексує — згадує, що в якийсь момент вона злякалася, згадує обставини, які допомогли їй вижити. Інша ж може просто зазирнути у чарку і звикнути до того, що вона не виходить зі стресу, а "глушить" його алкоголем. Це з часом переходить, по-перше, в алкоголізацію, а, по-друге, в посттравматичний стресовий розлад (ПТСР),
— зазначив Агаєв.

При цьому він наголосив, що психотравма і ПТСР — це різні речі. Гостра фаза психотравми може тривати до трьох місяців, після даного терміну у бійця вже діагностується ПСТР, як захворювання, пов'язане, насамперед, з поведінковими відхиленнями і з неадекватними психічними реакціями.

Може виникати підвищена агресивність. Неконтрольована агресія пов'язана з миттєвою реакцією на уявну загрозу. Це може переростати в бійки, звичку доводити свою правоту тільки за допомогою фізичної сили. Може виникати втрата сну на тривалий час. Можуть з'явитися нічні жахіття. Як правило, у всіх буває почуття провини перед товаришами, які загинули. Навіть якщо людина розуміє, що не могла допомогти загиблим,
— наголосив він.

"Симптомів того, що відноситься до ПТСР, досить багато: алкоголізація, наркоманія, постійні флешбеки (тобто спогади, в які повертається боєць), людина може перестати бажати фізичного контакту з дружиною і так далі. Це великий спектр проблем, на які потрібно негайно реагувати в профілактичному порядку", — додав керівник центру.

Він також навів приклад збройних сили Канади, які з 2004 по 2014 роки у бойових діях на території Афганістану втратили 138 чоловік. Разом з тим, за його словами, після війни, станом на сьогоднішній день, у них вже 160 людей здійснили суїциди.

"Тому можете собі уявити, що таке бойова психічна травма або посттравматичний стресовий розлад", — сказав Агаєв.

Читайте також повну версію інтерв’ю "Полковник ЗСУ: Наслідки війни наздоженуть ветеранів АТО через 10 років"

Раніше повідомлялося, інформація, поширена російськими ЗМІ, про те, що "рівень психогенних втрат в українській армії сягнув 80%" не відповідає дійсності.