Про це в інтерв’ю сайту Телеканалу новин "24" заявив керівник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України Назім Агаєв.

За його словами, розповсюджена новина стала відповіддю "непрофесіоналів і маніпуляторів".

"Дійсно, я таке говорив, але, по-перше, говорив як для фахівців із військової психології, маючи на увазі можливий максимальний поріг, який залежить від безлічі факторів. По-друге, я мав на увазі, що із усієї кількості особового складу 80% можуть мати ознаки гострої фази психотравми і це є природною реакцією організму", - сказав він.

Це означає, як пояснив керівник Центру, що якийсь час — від однієї хвилини до декількох днів — людина може бути не здатна ефективно вести бойові дії, оскільки вона знаходиться у шоковому стані. "Але це не означає, що вона - незворотна психогенна втрата", — сказав він.

Разом з тим, з його словами, дослідження ЗСУ показали, що, фактично, незворотні психогенні втрати серед українських військових становлять 1%.

Це вже незворотні втрати, ті люди, психіка яких не впоралася. Це дуже низький відсоток і показник високого рівня морально-психологічного стану наших бійців. Те, що на певний час людина виходить з ладу — це нормальна фізіологічна реакція на загрозу життю,
— наголосив Агаєв.

Він також додав, що у Росії після двох чеченських воєн у них було до 90% особового складу з ознаками психотравми, а в подальшому — ПТСР (посттравматичного стресового розладу). "Це страшний показник. А викривляти й перекручувати цифри та іншу фактичну інформацію - це робота російських ЗМІ", — додав полковник.

Читайте також повну версію інтерв’ю "Полковник ЗСУ: Наслідки війни наздоженуть ветеранів АТО через 10 років"

Нагадаємо, впродовж минулої доби в результаті бойових зіткнень на Донбасі загинули 9 українських військовослужбовців, 29 зазнали поранень.