"Жодна організація в Україні, окрім Державної міграційної служби України, не наділена повноваженнями щодо оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон", - сказано у заяві, яку опублікував Урядовий портал.

У Держміграційній службі розповіли, що із запровадженням біометричних паспортів активізувалися шахраї та фірми-посередники, які пропонують "прискорити»" оформлення біометричного паспорта або ж взагалі оформити цей документ.

Розцінки на послуги таких посередників коливаються від 1000 гривень і більше. Закінчується це, як правило, в кращому випадку звичайним оформленням документа у міграційній службі у встановлений законодавством строк, у гіршому – втратою коштів і неотриманням документа. Інформація про вже виявлених "посередників" передана до правоохоронних органів для відповідного реагування, - сказано у повідомленні.

На своїх сайтах шахраї пишуть, що нібито є офіційними партнерами Державної міграційної служби України, або ж Державного підприємства "Документ" у галузі оформлення документів.

Проте ані міграційна служба, ані ДП "Документ" не співпрацюють з питань оформлення закордонного паспорта з жодними приватними компаніями.

"Для оформлення біометричного паспорта громадянам необхідно звертатися до відповідного найближчого підрозділу міграційної служби, і нікуди більше. Тільки працівники міграційної служби здійснюють фотографування, сканування підпису та відбитків пальців рук особи, і без особистої присутності людини у підрозділі ДМС ці процедури провести неможливо. Система, на основі якої оформлюються паспорти, не приймає інформацію з жодних носіїв", - нагадали Держміграційній службі.

Нагадаємо, вартість оформлення біометричного паспорта в Україні складе 518 гривень, терміновий обійдеться у 775. Про це сказав глава Державної міграційної служби Сергій Радутний.