Про це в ефірі Телеканалу новин "24" розповів посол з особливих доручень МЗС Дмитро Кулеба.

"Миротворці не є вирішенням конфлікту. Миротворці – це засіб забезпечення виконання мінських домовленостей. А в рамках мінських домовленостей має відбутися вирішення конфлікту безпосередньо", — зазначив дипломат.

Сьогодні лише відбулися консультації в Берліні щодо того, яким саме має бути формат цієї місії, які питання вона має охоплювати. Тобто це ж не просто так: взяли і оформили миротворців. Це дуже складний політичний і суто організаційний військовий процес,
— пояснив Кулеба.

За його словами консультації щодо формату місії тривають. Крім того, дипломати роздумують над тим, як зробити так, щоб Росія не заблокувала це питання на Радбезі ООН.

Який сенс виносити це на Раду безпеки, якщо все одно буде заблоковано,
— наголосив посол.

Тож офіційний запит Україна надішле тоді, коли "стане зрозуміло про формат". Кулеба підкреслив, що питання про миротворців, "тобто про рішучість і готовність України до цього", порушено на найвищому рівні.

"В тому числі міністр закордонних справ Павло Клімкін під час особистої зустрічі з Генеральним секретарем ООН, сказав про це, що ми рухаємося в цьому напрямку. Тому в політичній площині це питання вже існує", — сказав дипломат.

Нагадаємо, заступник генерального секретаря ООН Джеффрі Фелтман заявив, що Організація Об'єднаних Націй ще не отримувала офіційного запиту від України на введення миротворчої місії на її територію.

Президент Петро Порошенко раніше заявив, що Україна наполягає на залученні саме поліцейської місії ЄС з миротворчим мандатом ООН і не дозволить російським військам "легалізуватися" в ролі миротворців.

Офіційна Москва заявила, що не підтримає введення миротворчого контингенту на територію України, якщо така пропозиція буде внесена до Ради Безпеки ООН.