Як відрізнити їстівні гриби від двійників – читайте на 24 каналі.

Читайте також Найнебезпечніші рослини, які ростуть в Україні: інфографіка

Як відрізнити їстівні гриби від отруйних

Опеньки та помилкові опеньки


Помилкові опеньки відносять до категорії умовно-їстівних / Інфографіка 24 каналу

Деякі представники даного сімейства хоч і називаються помилковими, все ж відносяться до категорії умовно-їстівних.

Це означає, що при проведенні тривалої термічної обробки їх можна вживати в їжу. Деякі види помилкових опеньків, потрапляючи в організм, викликають лише легке отруєння, а інші можуть призвести навіть до тяжких наслідків.

Маслюки та помилкові маслюки


Отруйні маслюки трапляються рідко / Інфографіка 24 каналу

Помилкові маслюки бувають як просто неїстівні, та і отруйні. Останні зустрічаються рідко.

Вживання неїстівних маслюків спричинить розлад шлунково-кишкового тракту. А от вживання отруйних маслюків може призвести і до летального результату.

Лисички та помилкові лисички


Помилкові лисички можуть викликати галюцинації / Інфографіка 24 каналу

Отруєння помилковими лисичками провокує діарею, блювоту та слабкий галюциногенний ефект.

Читайте також Як уникнути отруєння грибами: прості поради, які врятують життя

Білий гриб та сатанівський гриб


Сатанинський гриб дуже небезпечний для споживання / Інфографіка 24 каналу

У спеціалізованій літературі сатанинські гриби відносять до умовно-їстівних. Позаяк, їсти їх без тривалого вимочування і варіння протягом менш як 10 годин не можна.

Лісова печериця та бліда поганка


Бліду поганку легко відрізнити від їстівних грибів/ Інфографіка 24 каналу

Значна частина отруєнь блідою поганкою завершуються смертю протягом 58 днів після отруєння.

Правила для грибників

  • Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, не беріть його.
  • У жодному разі не збирайте гриби вздовж дороги. Вони можуть містити солі важких металів та інші небезпечні речовини.
  • Не збирайте врожай в целофанові пакети – так гриби швидко зав’януть.
  • Перш ніж покласти гриб в кошик, уважно огляньте його з усіх боків, ніжка має бути цілою.
  • Вдома переберіть гриби, ще раз уважно перегляньте кожен, почистьте та відваріть.

Кому категорично заборонено їсти гриби

Якщо ви впевнені у їх якості та безпеці, все одно не варто їх вживати таким категоріям людей:

  • жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Основні симптоми отруєння

  • нудота;
  • блювота;
  • головний біль;
  • біль в животі та галюцинації.

Перші ознаки можуть з'явитися через 30 хвлини після споживання їжі.

Що робити при перших ознаках отруєння

  • зателефонуйте до "швидкої";
  • шлунок промийте простою водою;
  • прийміть сорбенти;
  • вживайте багато рідини: вода, підсолена вода, прохолодний чай – це допоможе вивести токсини.

Не можна вживати алкогольні напої, молочні та кисломолочні продукти, будь-яку їжу взагалі. Адже це може прискорити всмоктування токсинів у організм.