2004 рік. Грузія святкує перемогу революції троянд. Президент Михайло Саакашвілі формує нову команду реформаторів. До своїх лав він запрошує давнього поплічника – бізнесмена Каху Бендукідзе.

На початках Каха очолив Міністерство економіки Грузії, згодом став міністром з координації економічних реформ. Політик поставив перед собою амбітну ціль – зробити країну відкритою та привабливою для інвестицій. Розпочати вирішив з приватизації державних підприємств. При цьому жодних пільг вітчизняному капіталу не обіцяв. Бендукідзе вірив, що приватизація – головний крок у боротьбі з корупцією. До того ж надійний спосіб поповнити казну. Відтак у Грузію потягнулись іноземні інвестори.

За три роки інтенсивних реформ, в рейтингу легкості ведення бізнесу Грузія піднялась зі 137 сходинки на 11-ту. Залишивши позаду Німеччину та Францію.

Після української революції гідності Бендукідзе часто приїжджав до Києва, радив новопризначеному українському уряду як подолати кризу. А в травні Президент Петро Порошенко попросив бізнесмена стати своїм радником. Коли війна на Донбасі ще тільки починалася, Каха Бендукідзе розповідав, що Україні слід робити в першу чергу.

Бендукідзе постійно наголошував – для України проведення реформ життєва необхідність. У протилежному випадку вона ризикує повернутися під вплив Росії. Відмовитись від субсибій на електроенергію – одна з його головних і найбільш радикальних пропозицій. Бендукідзе вважав, що це допоможе позбутися залежності від російського газу. Його методи звучали дивно, але він вірив у їх ефективність. Так для проведення судової реформи він пропонував запросити представників української діаспори з Канади.

Сьогодні на свої сторінці у фейсбуці Михайло Саакашвілі написав: "Цього тижня Каха мав прибути до Києва, де йому планували запропонувати одну з високих посад в уряді. Однак не встиг. Вчора Каху втратила не лише Грузія, а й Україна. Йому було 58."

Нагадаємо, на 59-му році життя помер відомий грузинський політик Каха Бендукідзе. За попередніми даними, Бендукідзе помер в одному з лондонських готелів від серцевого нападу.