На контрольно-пропускному пункті біля Калинчака в Херсонській області черги із автомобілів сягають декількох кілометрів. Після набуття чинності Закону "Про вільну економічну зону в Криму", проблем у водіїв "фур" тільки побільшало. Тепер, щоб оформити всі необхідні документи та отримати дозвіл на в'їзд до окупованого Криму доводиться чекати по 15 годин, але бувають і випадки, коли треба простояти у черзі і кілька діб.

Читайте також: В Криму через автомобільні черги люди влаштовують бійки

Згідно з українським законодавством, право на вільне пеерсування мають особи, у яких є паспорт громадянина України та тимчасове його посвідчення, закордонний, дипломатичний чи службовий паспорт або посвідчення особи моряка або посвідчення особи на повернення до України.

Людину просто знімають з потягу, саджають на потяг у зворотньому напрямку і все. Ми не знаємо хто ухвалювава такі рішення, громадянам не роз'яснюється можливість оскарження такого рішення. Це призводить до того, що зафіксовано випадки вимагання грошей. Прикордонники проводять незаконні обшуки, – розповів експерт Української гельсінської спілки з прав людини Сергій Заєць.

За словами начальника управління прикордонного контролю та реєстрації адміністрації ДПСУ Олександра Жданенка, за всіма виявленими випадками незаконної діяльності прикордонників проводяться відповідні заходи. Проведено 196 службових розслідувань, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 260 осіб, переміщено до інших підрозділів 15 осіб.

Достатньо звернень надходило до нашої організації...Були випадки, коли громадянин України із кримською реєстрацією, українським паспортом, без наявності російського паспорту намагаються виїхати – без жодних пояснень силою його повернуто на окуповану територію, – розповів координатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич.

Правозахисники радять керівникам держави на новому кордоні Крим-Україна створити окремі пункти перевірки статусу громадянина, а не його документів. А ще просять друковані пам'ятки для кожного, хто тимчасово або назавжди хоче покинути окупований Крим.

Далі – дивіться у відеосюжеті.