«Це моя можливість побачити світ. Це моя можливість знайти нових друзів, вивчити іноземну мову, а також отримати якісну вищу освіту. Диплом європейського рівня дасть мені більше переваг при працевлаштуванні в Україні», - говорить студентка Тетяна Мельнічук.

Водночас, українським студентам, на відміну від їхніх закордонних колег, зазвичай доводиться самотужки оплачувати своє навчання за кордоном. Крім того, вони, як правило, як іноземні студенти не отримують стипендію. Тому батькам доводиться фінансово підтримувати своїх дітей.

«Я підрахував, що навчатися за кордоном навіть дешевше, ніж в Україні. Проживання там порівняно не дороге, харчування теж дешевше ніж у Києві. Але поки що ми все це їй самі сплачуємо», -
розповідає батько студентки Михайло Малицький.

Відправляючи дітей на навчання за кордон, батьки зазвичай відкривають у банку платіжну карту, за допомогою якої переказують кошти, поповнюють рахунок, а також контролюють витрати студентів, розповідають фахівці.

«Я би радив в першу чергу звертати увагу на карти з використанням чіпової технології, яка передбачає більш високий ступінь захисту. Також необхідно звернути увагу на те, аби карта могла вільно використовуватися за кордоном. При поповненні рахунку гроші стають доступними одразу в будь якій точці світу», - радить керівник Управління платіжних карт Піреус Банку в Україні Олексій Панов.

Зазначимо, використання платіжних карт має низку переваг, порівняно з готівкою. Зберігати готівку не так безпечно, як тримати кошти на банківській картці. Крім того, картка дозволяє забути про проблему конвертації валюти. Загалом, користуватись карткою за кордоном набагато вигідніше, ніж отримувати кошти через системи платіжних переказів.

«Піреус Банк пропонує карти Visa Classic теміном на 4 роки всього за 100 грн з вільним використанням за кордоном. Для студентів, які навчаються за кордоном, такі карти будуть найбільш вигідними. Також хочу зазничити, що за допомогою карти Піреус можна зняти готівку на пільгових умовах в Південно-Східній Європі», - говорить керівник Управління платіжних карт Піреус Банку в Україні Олексій Панов.

Можливість дистанційного обслуговування - ще одна вагома перевага платіжної картки. За допомогою сервісу онлайн-банкінгу можна здійснювати контроль за усіма операціями з використанням картки, переглядати залишки на рахунку та переказувати кошти на рахунок через інтернет. Так, перекази через систему інтернет-банкінгу від Піреус Банку безкоштовні в межах банку, тобто батьки можуть переказувати кошти зі свого рахунку на картку дитини безкоштовно та в режимі онлайн.

Фахівці зауважують: для використання за кордоном необхідно оформити картку міжнародної платіжної системи, обладнану чіпом, та звертати увагу на умови, які пропонує банк.