"Фанатизму і фундаменталізму, а також ірраціональним страхам, які сприяють нерозумінню і дискримінації, слід протистояти солідарністю усіх вірян", - заявив понтифік.

У своїй промові в Анкарі він також наголосив на потребі нового мирного імпульсу для Близького Сходу, заявивши, що регіон "занадто довго був театром братовбивчих війн".

Він також закликав надавати більше допомоги біженцям із Сирії та Іраку. На думку Франциска, моральний обов'язок міжнародного співтовариства - допомогти Туреччині піклуватися про біженців.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган зі свого боку назвав візит "значним" кроком до посилення миру у регіоні.

Папа Франциск вже мав розмову із ним, а також Мехметом Гормезом - муфтієм Туреччини.

Понтифік переконаний, що міжрелігійний і міжкультурний діалог можуть багато зробити для досягнення миру на Близькому Сході і покласти край усім формам фундаменталізму і тероризму, "які серйозно принижують гідність кожного чоловіка і жінки та експлуатують релігію".

Візит папи Франциска до Туреччини розцінюють як такий, що покликаний сприяти міжрелігійному діалогу.

Окрім зустрічі з новообраним президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом в Анкарі, понтифік під час триденних відвідин вирушить до Стамбула і поговорить з лідером Православної церкви.

У Стамбулі Франциск I має відвідати знамениту Блакитну мечеть XVII ст. та підписати спільну декларацію з патріархом Варфоломієм I, лідером 300 мільйонів православних християн.

Цей документ покликаний посприяти подоланню розбіжностей між католицизмом і православним християнством.

Папа відвідує Туреччину в період неспокою в регіоні.

Ця країна прихистила щонайменше 1,6 млн біженців із Сирії, де точиться громадянська війна. Більшість із них живуть неподалік від турецько-сирійського кордону.

Як відомо, папа Римський під час виступу у Європарламенті не згадав Україну серед сусідів ЄС, сорокахвилинна промова понтифіка була присвячена розвитку Європейського Союзу та підтримання добросусідських відносин між його членами.