Як повідомляє “Укрінформ”, про це він заявив сьогодні у залі сесійних засідань Парламентської асамблеї Ради Європи.

Всього за час окупації безвісти зникли 15 татар, і лише одне понівечене тіло нам вдалося знайти. Ще троє зникли минулого тижня. Зокрема, останнім зник у Євпаторії 29 вересня цього року Едем Асанов. Місцева влада ніяких відомостей про цих людей не має,
- сказав він.

За словами Джемілєва, кримськотатарське населення зазнає жорсткого тиску з боку окупаційної влади Криму, багато татар арештовані без будь-яких правових підстав.

По всьому Криму пронеслася хвиля обшуків будинків кримських татар, мечетей, навчальних закладів, бібліотек. На останньому тижні проведено більше 40 обшуків за формальними приводами,
- зазначив лідер кримськотатарського народу.

Лідер кримських татар підкреслив, що загальновизнані свободи в Криму взагалі відсутні: “Якщо збирається більше 3 осіб - це незаконні збори, які караються високими сумами штрафів”.

Крім того, розповів Джемілєв, на території півострова введена цензура щодо всіх вільних ЗМІ.

Читайте також: РФ висловила протест через участь Меджлісу в Конференції з питань корінних народів, — Клімкін

Також незаконна влада депортує кримчан або забороняє їм в'їзд на територію півострова. Він додав, що окупанти загрожують усім, хто не визнає законність приєднання українського півострова до РФ. На його думку, це ніщо інше, як загроза нової депортації та геноциду кримськотатарського народу.

Нагадаємо, 16 вересня у будівлю Меджлісу у Сімферополі увірвалися озброєні силовики. Люди у формі обшукали редакцію кримськотатарської газети "Авдет". Крім того, протягом першої половини дня російські окупанти ввірвались як мінімум до двох представників Меджлісу.

17 вересня, за постановою суду, Меджліс кримськотатарського народу мав протягом доби звільнити будівлю по вулиці Шмідта у самому центрі Сімферополя. Окупанти заявляють, що Меджліс обшукали через громадянина України Мустафу Джемілєва.

Пізніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що його сина Хайсера вивезли до Краснодарського краю з кримського СІЗО.