Експерти переконані, що нові підручники для першколасників можуть відбити будь-яке бажання навчатися. Приміром, у посібнику з математики навіть визначення чисел написано майже академічною мовою, яку 6-річні діти не второпають. У профільному міністерстві помилок не визнають.

"Мені такі факти невідомі, підручники мають автора, мають експертизу інституту педагогіки, інституту психології", - сказав міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник.

Експерти: Нові підручники відбивають у дітей бажання вчитися

"Це антипедагогічно, це порушує будь-які методологічні засади і підходи до врахування вікових особливостей 6-річок ", - каже про нові підручники координатор напрямку "Суспільство знань" Лілія Гриневич.

Педагогічний колектив тільки взявся вивчати новий державний стандарт освіти. Батьки поки теж не уявляють, за якими підручниками навчатимуться їхні діти.

"Ще навіть програми не знаємо, навіть вчителі не знають програми, за якою будуть навчатися діти. Тому що її пізно презентували ", - ділиться мати першокласниці.

"Підручник з математики складніший, але я гадаю, що при сьогоднішній підготовці дітей до школи нам буде неважко навчатися. Ми його зможемо вивчити", - сподівається вчителька початкових класів Леся Мантула.

Неякісні підручники можуть отримати і випускники шкіл

Сумнівної якості підручники можуть отримати і випускники. У Львові партія "Свобода" вирішила по-своєму трактувати новітню історію.

Заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів назвав таку поведінку свободівців "виборчою істерією".

Низька якість підручників українською мовою може зрештою призвести до того, що вчителі надаватимуть перевагу посібникам російською. Так вважає експерт фонду "Відродження" Георгій Касьянов. До того ж новий закон про мови цьому сприяє.

Невідома й мова підручників

"Можливо, хтось буде наполягати на тому, щоб підручники російською мовою використовувалися у першу чергу у певних регіонах. Але ця ситуація і так де-факто існує. У Криму, наприклад, хтось вважав, що підручники з математики кращі російською мовою і використовували у Криму підручники з математики російські", - каже директор освітньої програми міжнародного фонду "Відродження" Георгій Касьянов.

У деяких школах вже зараз опитують батьків.

"У нас є інфомрація, що в багатьох навчальних закладах уже сьогодні штучно стимулюється опитування батьків. Збираються відповідні збори за участю тих чи інших політичних сил, батьків умовляють писати заяви ", - повідомив директор Центру тестових технологій та моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

На допомогу у впроваженні російської мови прийде Росія

Скільки коштуватиме державі мовний закон, ніхто не порахував. Адже це не лише нові підручники, а й підготовка кадрів, зведення нових шкіл. На допомогу прийде Росія. Там кажуть, що не шкодуватимуть грошей, аби в Україні панувала російська.

Фінансування не забарилося, у Києві на Лівому березі коштом російського інвестора зводять школу з нагоди 1025-річчя становлення Київської Русі. У Міносвіти кажуть, що у закладі поглиблено вивчатимуть російську мову, історію й культуру слов'янських народів. Все - російською мовою.

"Закон передбачає передусім активність територіальної громади. Є запит - є реакція влади. На сьогоднішінй день у нас таких запитів немає ", - повідомив голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.

Освітяни: попит є на українську, а не російську мову

Столичні освітяни підтверджують, що попит є на українську, а не російську мову. До останньої ставлення більш ніж спокійне.

Інша ситуація на сході України. У Донецькій області за бажанням батьків цього року тільки чверть дітей навчатимуться українською мовою. Натомість у Вінниці у 3 російськомовних школах не можуть назбирати бодай одного укомплектованого російськомовного класу.