Як підрахували в Асоціації українських банків, за перше півріччя поточного року обсяг вкладів населення зріс на понад 10% – до 32 мільярдів гривень. Зокрема, обсяг депозитів на вимогу збільшився на 15%, строкових – на 9%. При цьому фахівці наголошують, така активність населення аж ніяк не пов'язана зі зростанням довіри до вітчизняних фінустанов.

Влітку прийшло деяке пожвавлення на депозитному ринку

“Притік депозитів у банківську галузь, в тому числі і строкових депозитів юридичних осіб, викликаний високими відсотковими ставкми, які неймовірно перевищують відсоток нашої інфляції. І ні про яке зростання довіри тут природньо говорити не є об'єктиним”, – каже президент АУБ Олександр Сугоняко.

Після тривожного для банківського сектора травня, коли зростання депозитного портфеля практично зупинилося, з настанням літа прийшло деяке пожвавлення на депозитному ринку, зауважують експерти сайту My bank. За підсумками червня, загальний обсяг вкладів населення збільшився на 1,63% – з 337 до 342,5 мільярдів гривень.

Однак, насторожує те, що основним двигуном зростання були низькодохідні вклади до запитання. Строкові вклади, що розміщуються на термін до двох років, в червні додали менше одного відсотка. А такі необхідні для банківської системи довгострокові депозити, терміном від двох років і більше, вже четвертий місяць поспіль демонструють зниження. Що свідчить про зростання недовіри в суспільстві до фінансових інституцій.

Експерти переконані, що це пов'язано насамперед із наближенням парламентських виборів, кінцевий результат яких, з одного боку, прогнозувати вкрай складно, але з іншого, зростають ризики подальшого сповільнення економічного розвитку.

Банки змушені підвищувати дохідність депозитів

Залишає бажати кращого і валютна структура депозитного портфеля населення. За всіма категоріями строкових вкладів за обсягом переважають саме заощадження у валюті, гривевих – помітно менше. І лише у сегменті вкладів до запитання лідирує національна валюта.

Банки ж саме через відсутність ліквідності змушені підвищувати дохідність депозитів задля залучення більшої кількості клієнтів, а відтак, і оборотних коштів.

Тому депозитні перегони тривають. На кінець липня вклади в гривні терміном на 1 місяць залучають 23 банки з числа 30 найбільших за розміром активів. Середня прибутковість таких програм сьогодні сягнула 12,26% річних, що на 1,27 п.п. вище, ніж у червні. При цьому верхня межа прибутковості знаходиться на рівні 21% річних.

Зараз ставки дуже-дуже-дуже високі. Банки пропонують навіть до 23% у гривні, що на короткі строки, так і на рік. Тобто зараз гарний час розмістити свої кошти, щоб отрмати додатковий дохід у вигляді нарахованих відсотків за вкладами. Така тенденція протримається, але уже не будуть вони так стрімко рости як зараз влітку,
– начальник відділу розвитку операцій банку "Фінанси та Кредит" Юлія Солодовник.

Підвищувати привабливсть продукту можна до певної межі

Проте, як відомо, підвищувати привабливсть продукту можна до певної межі, і банківський сектор не виняток. І найближчим часом фінустановам вже доведеться розпочати зворотній процес, – певні фахівці.

Мені здається, що значна частка банків пропонує такі відсоткові ставки за депозитами, що вони уже за межами здорового глузду глузду. І в мене є така підозра, що ці банки розраховують, або хтось їм буде круто допомагати, коли вони будуть неспроможні виконувати свої зобов'язання перед вкладниками, або можливо просто авантюра, –
радник голови правління "ПриватБанку" Віктор Лисицький.

І хоч така щедрість українських банків позитивно сприймається населенням, загалом же для фінансового ринку й економіки це значний ризик. Оскільки, зростання ставок за депозитами позначиться на вартості кредитів. І якщо для фізичних осіб відмова від дорогого кредитування здебільшого не критична – адже обійтися без позик можна, то для підприємств здорожчання боргових коштів обернеться справжньою проблемою.