Серед кандидатів на найвищу посаду - мільярдер Михайло Прохоров. Президент групи "ОНЕКСІМ", член ради директорів "Норнікелю", власник баскетбольного клубу New Jersey Nets та власник 18 мільярдів доларів вступив у боротьбу з гаслом - "Якщо не я, то хто?"

“Я прийняв рішення і це, напевно, найважливіше рішення мого життя. Я іду у президенти”, - каже кандидат у президенти Росії Михайло Прохоров.

"Теперішнє і майбутнє" - така назва передвиборчої програми кандидата Прохорова. У планах потенційного президента - розпустити Держдуму та провести нові вибори. Прохідний бар’єр до парламенту знизити з теперішніх 7% до 3%.

Який вектор обрати - західний чи східний - мільярдер не сумнівається. Він хоче скасувати візовий режим з ЄС та ввести - з Середньою Азією. З сусідами відносини планує почати з чистого аркушу. Зокрема, Прохоров обіцяє не лише не перешкоджати українській євроінтеграції, а й максимально їй сприяти. Найбільше інтригує росіян обіцянка політика-багатія у разі перемоги продати бізнес та віддати 17 мільярдів доларів на благодійність.

Знайомство з політикою Прохорова не можна назвати успішним. У червні-вересні 2011 року він очолював партію "Правое дело". Проте до виборів у кріслі лідера політсили мільярдер не втримався - через внутрішньопартійні розбіжності.

Але персона Прохорова заінтригувала Захід. Експерти зауважили - саме цей амбітний молодий політик може конкурувати з Путіним.

“Це дуже цікаво, оскільки Прохоров - хороший математик, фінансист, бізнесмен, людина спорту. Він зможе чітко сформулювати певні погляди - з економічної точки зору, адже політичного досвіду у нього небагато. Проте він може сказати, як саме повинна вперед рухатись Росія”, - каже Мартін МакКолі.

Не відкидають на Заході й того, що Прохоров може бути підставною фігурою - за якою стоїть правлячий тандем. Володимиру Путіну нібито потрібно зменшити народний гнів та створити ілюзію демократії. Сам Путін з телеекранів схвально відгукнувся про свого конкурента.

“Він діє у межах закону, використовує свої права згідно з конституцією. Я не можу побажати йому успіху, але я впевнений, що він поводитиметься достойно і буде сильним кандидатом”, - каже прем'єр-міністр Росії Володимир Путін.

Репутація кожного кандидата у президенти - не без темних плям. Прохоров - не виняток. У 2007 році у французькому Куршевелі бізнесмена затримали за причетність до організації міжнародної мережі проституції. Прохоров нібито привіз повій на курорт для своїх друзів-олігархів. Пізніше справу закрили за відсутністю складу злочину.

Згідно з результатами опитувань різних соціологічних служб, за мільярдера готові проголосувати не більше 7% росіян. Втім, Прохоров уже здобув одну перемогу: він - найвищий кандидат в президенти. Втім, цього мільярдеру замало. 204-сантиметровий Прохоров сподівається, що в 2-му турі виборів таки зустрінеться з 170-сантиметровим Путіним.