Так, нардеп з "Батьківщини" Сергій Соболєв нарікав, що апарат Ради не зареєстрував альтернативний опозиційний законопроект, що гарантує суддям незалежність.

Крім того, Соболєв побоюється, що в попередньо ухвалені сьогодні зміни не внесуть поправки від опозиції.

Однак спікер Володимир Рибак не побачив підстав, чому альтернативний законопроект мав бути зареєстрованим. Адже, згідно з законом, він мав бути поданий протягом 14 днів після того, як депутати отримали на розгляд проект змін до Конституції.

"Проект закону, який ми розглядаємо, було вручено на розгляд депутатам на засіданні 4 липня 2013 року, а ви законопроект від опозиції внесли тільки на 2 місяці пізніше восени", - сказав Рибак.

Радник Президента Андрій Портнов під час доповіді про законопроект наголосив, що там збережено пункт, згідно з яким укази про призначення суддів Президент підписуватиме після подань Вищої ради юстиції. Мовляв, це саме те, що обстоює опозиція.

До слова, зміни до Конституції були попередньо ухвалені тільки з другої спроби. Після першого голосування депутата Миколу Рудьковського звинуватили у кнопкодавстві. Тож влаштували переголосування.