Про небезпечні забавки прем`єр-міністру відзвітували і продемонстрували, іграшки розсипаються на небезпечні уламки.

"З висоти 70 сантиметрів кидаємо на поверхню. І іграшка не повинна розламатися, розбитися. Ми бачим,о що іграшка не витримала випробовування. Корпус розламався і стали доступні деталі, які несуть небезпеку", - представник Держспоживстандарт України Володимир Семенович.

Одягатися малюкам теж небезпечно. 80 % перевірених промислових товарів, виявились неякісними. Замість натуральної вовни виробники шиють із забороненого поліефіру. На етикетці недобросовісні підприємці зазначають: продукція натуральна на 100 %.

"Згідно з маркуванням ці колготи повинні складатися на 80 % із вовни. Насправді тут вовни немає, тут стовідсоткові синтетичні матеріали. Вони не зігріватимуть дитину за холодної погоди", - каже начальник лабораторії випробувань Держспоживстандарту України Галина Некрашевич.

Дурять батьків і на ринку взуття. 70 % - дешева китайська підробка. Батьки купують своїм чадам чобітки із шкірозамінника, з впевненістю, що це натуральна шкіра. Всі імпортовані товари перевірити неможливо, наголошують вітчизняні експерти.

"Уявляєте собі якісне взуття, яке коштує 3 з половиною долари на митниці, вже з доставкою, з виробництвом і так далі. Токсичні матеріали застосовуються, на підкладку клей токсичний, на підкладку токсичні барвники", - каже президент Ліги "Укршкірвзуттяпром" Олександр Бородиня.

В країнах ЄС товари недобросовісних виробників вилучають з продажу. В Україні накладають невеликі штрафи. Азаров з пообіцяв: контроль над дитячими товарами зробить жорсткішим.

"Ми обмежимо потрапляння таких товарів на наш ринок. Розробимо такі законодавчо-нормативні документи, що унеможливлять потрапляння недоброякісних товарів на наш ринок", - запевнив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Доки лад на ринку дитячих товарів не навели, фахівці радять батькам ретельно дивитися, що купують. Насторожити мають різкий запах, надто яскрава фарба. А вітчизняні виробники взуття взяли ситуацію під контроль, найближчим часом на виробах відомих фабрик з’явиться спеціальний логотип з написом "Виробник з надійною репутацією".