- Економічна криза в Білорусі може привести до повалення режиму Лукашенка?

- Мені важко на цю тему говорити. Але зверніть увагу, що відбулося за останні дні. Перше – це колосальний страйк автомобілістів. Вони фактично заблокували Мінськ, коли вийшли на вулиці з гаслами "Стоп бензин". Цього року ціни на бензин і паливно-мастильні матеріали піднімалися вже чотири рази.

Наприкінці минулого тижня був флеш-моб користувачів інтернету. Влада намагалася заблокуватися роботу електронної мережі, і молодь вийшла на центральну площу – це була мовчазна демонстрація, коли близько півтисячі людей стояли й просто мовчали.

Все свідчить про те, що ситуація намотується, як клубок. Коли вона вибухне в вулкан, уже важко говорити. Але вже тепер очевидно, що країна буде мати величезні труднощі.

- Лукашенко може втопити в крові акції протесту?

- Він неодноразово демонстрував силовий спосіб розгону мітингів. Тому я не виключаю, що влада може вдатися і до таких дій. Але подібні кроки просто фізично знищать нинішню владу.

- Коли ви як посол спілкувалися з Лукашенком, чи знайшли ви як історик відповідь, в чому феномен цієї людини?

- Ні. Я з ним спілкувався лише один раз, коли офіційно вручав вірчу грамоту. Мені дуже важко говорити про те, на які дії він може бути здатен. Я лише знаю з розповідей.

- Правда, що в сучасній Білорусі активну роль відіграє Борис Березовський?

- Ні. Уже близько трьох років, як він втратив інтерес до ситуації. Контакти припинені.