Росія прийняла відповідні заходи. У нас такої практики (мається на увазі публікація – "24") немає. Ми не публікуємо подібні списки,
— підкреслила вона.

За словами Захарової, ці санкції – не примха, а виключно відповідна міра.

Ті західні колеги, які відчувають, що можуть опинитися в списку, повинні це перевірити ще перед поїздкою до Росії через дипломатичні канали,
— пояснила представник МЗС.

Напередодні, 1 жовтня, президент Європейського парламенту Мартін Шульц зажадав від Москви негайно розкрити повний список депутатів ЄП, яким заборонений в'їзд до Росії, та пояснити причини заборони. Він зазначив, що Євросоюз оголошував свої санкції щодо російських чиновників поетапно й прозоро, пояснюючи введення цих обмежень. За словами Шульца, російські санкції до депутатів ЄП були застосовані довільно та без мотивації або будь-якого попередження про їх існування.

Європарламент підняв це питання після того, як депутату ЄП, співголові групи "зелених" Ребеці Хармс заборонили в'їжджати в Росію у міжнародному аеропорту Москви. Повідомлялося, що депутат вирушила до Москви для участі в суді у справі української льотчиці Надії Савченко, яку в Росії звинувачують в шпигунстві та причетності до вбивства російських журналістів на території України.

До слова, Президент Росії Володимир Путін вважає, що ситуація навколо санкцій дає стимул для інтенсифікації науково-технічних досліджень в промисловості, зокрема, машинобудуванні.