Через обстріли гірники не один раз були заблокованими під землею. Одного разу 400 гірників кілька годин просиділи у забоях через знеструмлення. Та попри небезпеку, шахтарі все ж виходили на роботу і спускались під землю. Мотивація проста — гроші.

На шахті імені Засядька працювати загалом особливо небезпечно, адже тут дуже висока концентрація метану. Достатньо однієї іскри, щоб стався вибух.

Читайте також: Волонтеру з Росії дали українське громадянство

Підприємство є фактичним рекордсменом по трагічних випадках. За останні 23 роки шахта Засядька поховала майже 300 гірників. В різні роки шість вибухів на цій шахті шокували всю Україну. Зокрема, це був і вибух у листопаді 2007-го, коли там загинув 101 шахтар.

Всього ж в Україні було 38 великих аварій на вуглевидобувних підприємствах. Сумна статистика свідчить, що в середньому, кожен мільйон тонн вугілля вартує чотири людські життя. Шахти залишили без годувальників тисячі сімей.

Україна в скорботі за кожним з них. Хвилини мовчання та приспущені прапори — кожну смерть на шахті держава вшановує днем жалоби.

Нагадаємо, на шахті імені Засядька у Донецьку 5 березня о 5:20 стався вибух газово-метанової суміші. Під час вибуху під землею перебувало 230 гірників.

Порошенко оголосив 5 березня днем жалоби за шахтарями, які загинули внаслідок аварії на донецькій шахті імені Засядька.