Рада Європи підтримала на рівні національних делегацій мирний план Петра Порошенка. На сесії ПАРЄ виступав і сам президент. Це факти, до яких я можу апелювати... Я розумію, навіщо Шуфричу і Медведчуку перевернути все в лінію громадянського конфлікту, як він каже, а далі – в лінію громадянської війни. Це для того, щоб далі тут були так звані посередники, мирні війська РФ, які зайдуть сюди дуже швидко. Як це робить Росія – це ж очевидно, – сказав Соболєв в ефірі програми "Шустер LIVE".

За його словами, усім відомо, що банд-формування на сході України фінансує особисто колишній генпрокурор та його син, їх фінансує Юра Єнакієвський та інші формування, які завжди були охороною цих людей.

На Донеччині 20 років панує криміналітет. І саме тому прийшов момент, коли цим людям потрібно за все відповісти. Але їхні ватажки повтікали... У жителів Донбасу є право вийти на мирний протест. Але коли у руках у цих людей з'являється зброя, то це вже терористи, – каже Соболєв.

Дивіться також: Зурабов на переговорах — це свідчення того, що мова йде про конфлікт з Росією, — Геращенко

Політик закликає не дозволяти панувати в Україні російській пропаганді, яка говорить, що тут немає Путіна, а це лише громадянське протистояння між українцями.

Не треба робити голуба миру з Віктора Медведчука. У нас є кадри з Криму, де його політична сила відкрито підтримувала анексію півострова Росією. А тепер ми будемо розказувати, що це мирні переговори? Не вийшло просто в Донецьку і в Луганську кримського сценарію. Бо і ми були краще готові за ці два місяці, і населення це зовсім по-іншому сприйняло, – пояснив голова фракції "Батьківщина".

На думку Соболєва, якщо зараз є рішення України про тимчасове перемир'я, то наступне рішення має бути за Путіним.

До речі, експерти скептично ставляться до ефективності одностороннього миру і вважають, що треба переходити до інших методів вирішення цієї проблеми.