"У Харкові спалили "Просвіту" і книжки. Який знайомий почерк! І яка глибока традиція! У 1914, коли асвабадітєльная армія увійшла в Галичину, то перше, що нова влада зробила — заборонила всю українську пресу, у "Просвітах" солдатня влаштувала конюшні, а книжки і часописи попалила", — пише Винничук на своїй сторінці у Facebook.

Він вважає, що більшістю росіян (зауважує, що має на увазі саме російських росіян) "керує люта ненависть до всього українського ще з часів Виговського і Мазепи".

Це у них в крові. Цікаво, що у цій тваринній ненависті до України відбулося подивугідне єднання люмпену і криміналітету з діячами культури. У ХІХ сторіччі вони нас обзивали "мазєпами", після Першої світової — "пєтлюравцамі", а тепер настала черга на "бєндєравцев". У Москві Андрія Макаревича з синьо-жовтою стрічкою перестріли здивованим вигуком: "Андрюха! Жид Бандере продался!" Я так бачу, що скоро буде престижно називатися бандерівцем, незалежно від походження,
— гадає письменник.

Насамкінець, він пояснює, що вітання "Слава Україні" — не бандерівське, бо побутувало ще в Першу світову, а відповідь "Слава героям" зявилася в ОУН ще до того, як вона розкололася.

Нагадаємо, сьогодні у Харкові на вулиці Римарській близько 500 проросійських мітингувальників зайняли будівлю "Просвіти". Після цього підпалили документи та символіку "Правого Сектора", що спричинило пожежу в приміщенні.