Українці створюють енергонезалежні будинки, аби не залежати від газу РФ

Умілець Михайло створює розумний будинок, який не залежатиме ані від російського газу, ані від лютої зими. У сонячні батареї вклав 5 тисяч гривень. Усе робить своїми руками. Тепер за електроенергію платить значно менше. Наступного року хоче повністю відмовитися від енергетичних послуг держави.

У випадку агресії ми вже можемо частково прожити без газу,
— розповідає конструктор Михайло Гришко.

Такі історії трапляються все частіше. Перекритий Росією газовий вентиль — одна з причин, чому така екзотика вже починає перетворюватися на буденність.

Україні не вистачає 5 млрд кубометрів газу, — Продан

Цей тиждень був складним на розрахунки. Україні потрібна жорстка економія, аби взимку не замерзнути. Електростанціям пропонують переходити на недешевий мазут, а населенню — сплачувати вищу ціну за порушення встановленого ліміту газу. Підприємствам скоротять використання блакитного палива на 30%. Наразі Україні не вистачає 5 млрд кубометрів, — констатує глава Міненерго Юрій Продан. Шукатимуть його у реверсі з Європи та власному видобутку.

"Ми плануємо отримати з реверсних поставок газу, починаючи з жовтня по березень, 5,9 мільярдів метрів кубічних газу. Це майже один мільярд кожен місяць. А власний видобуток складе близько 10 млрд метрів кубічних газу, починаючи з жовтня по березень місяць", — каже міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

Опалювальний сезон на Донеччині розпочнеться вчасно, — Тарута

Голова найпроблемнішої Донецької області Сергій Тарута запевняє, що опалювальний сезон розпочнеться, і розпочнеться він вчасно. Проте, тепло на захід області може не дійти, зокрема у Горлівку, де повністю розбомблений водопровід. На його відновлення проситимуть коштів в уряду. А це більше 200 мільйонів гривень.

Сани до зими потрібно готувати влітку. Про холод уряд запізно згадав, — нарікає екс-міністр ЖКГ. Наразі нічого не залишається, як споживачам самоконтролювати власні енергетичні витрати.

Треба було утеплювати будинки і скорочувати споживання. Бо сьогодні у мене, як у громадянина, не лишається іншого заклику та інших патріотично налаштованих громадян, що ми можемо у цій ситуації зробити. Найкращий патріотизм — це зменшення якомога більше споживання енергії взагалі,
— наголосив міністр ЖКГ 2007-2010 рр. Олексій Кучеренко.

Угорщина призупинила поставки газу в Україну

Ще один удар — від європейських товаришів. Угорщина без попередження призупинила поставки газу в Україну. Офіційне пояснення — країні треба більше газу постачати на внутрішній ринок. Відомо, що газ перестали надавати після візиту представників "Газпрому" до Будапешта.

Росія відкрито погрожує Європі: якщо та здійснюватиме реверс газу до України, офіційна Москва реагуватиме миттєво.

"Угоди, які укладені, не передбачають реекспорту. Ми сподіваємось, що наші європейські партнери дотримуватимуться умов договорів. Тільки на цій основі ми гарантуватимемо безперебійне постачання газу європейським споживачам", — говорить Олександр Новак.

Україна отримає газ від РФ по $385

У п'ятницю пройшли чергові тристоронні перемовини. Хоч Україна не вірила в їхній успіх, певні домовленості вже є. До кінця жовтня офіційний Київ зобов'язаний заплатити "Газпрому" 2 млрд доларів, — повідомив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер. Якщо Україна це виконає, то у найближчі місяці отримає 5 млрд кубометрів газу по 385 доларів. Арсеній Яценюк такі поставки назвав тимчасовими, вони триватимуть до рішення Стокгольмського арбітражу за позовом "Нафтогазу" до "Газпрому".

Наша спільна позиція з Європейською комісією полягає у тому, що до моменту остаточного рішення Стокгольмського арбітражного суду, нам треба підписати тимчасову угоду про постачання природного газу,
— повідомив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"За підсумками переговорів було ухвалено рішення, що Україна бере на себе зобов'язання оплатити відкриті рахунки на 2 млрд, вони повинні бути внесені до кінця жовтня на рахунки російських партнерів", — зазначив заступник голови Єврокомісії Гюнтер Еттінгер.

Нагадаємо, 16 червня Росія припинила поставки газу в Україну.