Раніше сам бойовик повідомив, що воював у Придністров’ї та у Боснії. Поки що Придністров’я залишається під контролем Кремля. А от в Боснії сподіваються, що Гіркіна засудять за воєнні злочини.

Стрєлков розказав, що воював у двох чеченських війнах, у Придністров’ї та навіть п’ять місяців у "сербській Боснії". У липні він розповів, що до 31 березня він працював у Федеральній службі безпеки Росії, звільнився у званні полковника запасу.

Читайте також: Терорист Гіркін і його бойовики охороняють донецький маєток Януковича, — МВС [Відео]

А от в Боснії про Гіркіна згадують, як про найманця, який не мав ані військової освіти, ані військового звання.

"Гіркін не має воєнної освіти. Він каже, що він полковник, але це не воєнне звання. Він – полковник козачої частини. Він – учасник напіввійськових формувань. Він є дуже небезпечний, бо він терорист, який втрачає контроль, коли отримує у руки збою", – розповів історик боснійської війни Азіз Тафро.

У Боснію Гіркін приїхав восени 1992 року і воював на боці сербів у різних частинах Боснії. За даними Тафро, Гіркін навіть отримав громадянство Боснії та Герцоговини та отримував військову пенсію цієї країни.

Читайте також: Все дуже погано, — терорист Гіркін

За словами боснійського дослідника, загін, до якого входив терорист Стрєлков, брав участь у злочинах проти людяності, серед них етнічні чистки у Вишеграді, Фоці, Руді та в Сараєві.

"Гіркіна потрібно притягнути до відповідальності за злочини, які він вчинив, разом з тими людьми, які їх замовляли. Він тоді воював по цілій Боснії. Після війни він виїхав, а тепер воює в Україні", – розповів він.