Комітет з питань культури і духовності рекомендував зняти законопроект з розгляду, оскільки, на думку членів комітету, він фактично впроваджує другу державну мову. Проти — і опозиціонери.

"Ми вважаємо, що збурювати суспільство, вносити закон про двомовність — це якраз той шлях — вносити обурення в ситуацію, складну і без того", - сказав голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін.

"Ми хотіли б вирішити це питання не на основі цього закону, а на правах корінного народу. Цей законопроект становить небезпеку для української держави. Ми, наприклад, в Криму прагнемо, щоб молоде покоління вивчало українську мову, а після прийняття цього закону такого стимулу не буде", — сказав народний депутат Мустафа Джемільов.

Регіонали, які є авторами документу, запевняють, про введення другої державної мови не йдеться. Адже для такого кроку необхідно змінювати Конституцію.

"Ніяких загроз українській мові цей законопроект не несе, ні теоретично, ні юридично. Тому найближчим часом, навіть у перспективі, розгляд цього питання практично неможливий", — сказав голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Тим часом, під будівлею парламенту протестувати проти ухвалення "мовного закону" зібрались близько тисячі осіб. Протестувати вони прийшли з футбольними атрибутами — дудками та барабанами. Кажуть, влада розуміє лише футбольну мову —усе, що стосується ЄВРО-2012. До акції протесту долучились письменники, музиканти, актори та народні депутати.

"Це останній шанс врегулювати питання мирно. Якщо вони перетнуть межу, то врегулювання мирного не буде. Вони пиляють гілку, на якій сидять. Закінчиться все дуже погано. Читайте історію", — кажуть письменники Віталій і Дмитро Капранови.

У боротьбі за мову в хід пішли і кулаки. Сутичка виникла, коли представники громадських організацій не дозволили долучитися до акції людям з прапорами БЮТу. Мовляв, під парламентом організували аполітичний протест.