Комітету з питань закордонних справ Європарламенту запропонували відкласти голосування щодо проекту доповіді з рекомендацій Раді ЄС та Єврокомісії щодо угоди про асоціацію з Україною.

На проблеми у цьому напрямку вже натякнули у французькому МЗС. А у Європарламенті сподіваються, що вирок все ж переглянуть.

“Франція та її європейські партнери не раз висловлювали в останні кілька місяців свою заклопотаність деградацією правової держави в Україні. Вона нагадує, що це основний пункт, необхідний для укладання угоди про асоціацію між ЄС і Україною”, - сказав прес-секретар МЗС Франції Бернар Валеро.

“Я глибоко співчуваю з приводу вироку, оголошеного українським судом Юлії Тимошенко, яким вона засуджується до 7 років ув’язнення. Сподіваюся, що вирок буде переглянутий під час процесу оскарження. У мене є серйозні сумніви щодо справедливості, незалежності та прозорості цього суду”, - каже президент Європарламенту Єжи Бузек.

У Німеччині ще більш радикальні у своїх заявах. Депутат Бундестагу від правлячого Християнсько-Демократичного Союзу Карл-Георг Веллманн пропонує ввести санкції проти українських чиновників. Як от заборонити безвізовий режим для власників українських дипломатичних паспортів.

Не пустити Віктора Януковича 20 жовтня до Брюсселя натомість закликає Європейська народна партія. Політичні друзі Тимошенко у Європарламенті також вимагають, щоб Європейський Союз припинив переговори з Києвом про асоціацію. ЄС отримав тривожний сигнал та не виключає перегляду своєї політики стосовно України.

“Європейський Союз дуже розчарований вердиктом у справі Юлії Тимошенко. Суд над нею не відповідав міжнародним стандартам, та не був прозорим і справедливим, і головне, незалежним. Я багато разів на цьому наголошувала у своїх зверненнях. Те, що ми побачили, це вибірковість правосуддя, політична заангажованість слідчих щодо лідера опозиції та глави колишнього уряду. Я повинна сказати, що дуже розчарована в країні, яка зараз головує в Комітеті міністрів Ради Європи”, - заявила верховний представник ЄС по зовнішній політиці Кетрін Ештон.

Засмучені вироком Тимошенко і за океаном. У Держдепартаменті США вердикт Печерського суду назвали політичним та закликали владу у Києві відпустити Юлію Тимошенко та інших політичних в'язнів на волю.