"Тому що це занадто висока ціна – немає таких аналогів. Вважаємо, що російська сторона має зрозуміти це", – сказав міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан.

Урядовець нагадав, що у грудні 2013 року російський "Газпром" погодився на ціну у 268,5 долара за тисячу кубів, отже, вважав її економічно обґрунтованою.

Продан додав, що українська сторона намагатиметься провадити переговори щодо збереження цієї ціни або ціни в 385 доларів, яку було б встановлено з урахуванням дії знижки за "харківськими угодами" 2010 року.

За його словами, також вже шість компаній подали заявки на постачання газу в Україну з Польщі, і "Нафтогаз України" найближчим часом може почати закупівлю з цього маршруту з можливим тендерним відбором постачальника.

Нагадаємо, під час зустрічі із главою "Газпрому" Олексієм Міллером російський прем'єр Дмитро Медведєв оголосив про скасування нульового вивізного мита на газ для України.

Разом з тим міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Польща та Угорщина підтвердили можливість реверсу газу в Україну в обсязі 20 млн куб м газу на добу.