Червоний Хрест не супроводжував "гуманітарний конвой"

Червоний Хрест тут і справді ні до чого – "гуманітарка", яку Росія захотіла доправити у контрольовані терористами міста, йшла без супроводу представників організації.

Мова йде про майже 280 вантажівок. Російською стороною заявлено, що всередині них – крупи, цукор, вода, ліки, спальники та генератори. Що насправді - не бачив ніхто, крім російських журналістів.

Вантажівки заїхали через ПП "Ізварино", яке контролюють бойовики

Київ неодноразово попереджав, що вважатиме "гуманітарний конвой" від Росії вторгненням, якщо КАМАЗи перетнуть лінію кордону без попереднього огляду. Такий пройшли тільки 30 машин. У п'ятницю водії отримали наказ рухатись на Луганськ без документів. Продукти, мовляв, зіпсуються, якщо чекатимуть перевірки. Пункт пропуску, що показово, вибрали у Ізварино. Це саме той пункт пропуску, який нині повністю контролюють бойовики. Майже три сотні КАМАЗів один за одним без належного митного огляду, прикордонного оформлення та відповідного супроводу представників Червоного Хреста попрямували у Луганськ.

В уряді переконують, що на російські провокації не піддадуться

Росія чинить провокацію, якщо відповімо – Путін отримає підставу для повномасштабної збройної інтервенції, – така офіційна позиція влади у Києві.

Зараз вони чекають, що декілька машин цього "гуманітарного конвою" будуть розбомблені. При чому самими росіянами, щоб знову мотивувати на весь світ, що це хунта, яка бореться зі своїми людьми. Саме тому ми чітко заявили, уся відповідальність після того, як Росія порушила всі договора лежить персонально на російському президенті, – говорить прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Такої ж думки і Президент Петро Порошенко. Вітчизняне МЗС звернулось до російських колег із закликом повернути ситуацію у рамки міжнародного правового поля. Офіційний Київ підтримали НАТО та ЄС. Дипломати Росії натомість на зреагували у звичній для себе манері.

В п'ятницю вантажівки з РФ прибули до Луганська, в суботу – повертались

Рух "гуманітарного конвою" в прямому ефірі показували російські канали. Ввечері п'ятниці вони приїхали до Луганська, зранку суботи перші машини вже повертались до Росії. Що насправді привозили та що вивозили – точно не знає ніхто. У СБУ бачать три завдання, які могли отримати водії КАМАЗів.