Ці законопроекти звільняють від відповідальності правоохоронців, визначають громадських діячів як іноземних агентів та фактично вводять цензуру.

Голосували у ручному режимі, депутати Партії регіонів, КПУ та позафракційні. Для підрахунку 235 рук народних обранців лічильній комісії знадобилося кілька секунд.

У кого більше сили, той нав’язує свій варіант

"У нашому парламенті, якщо говорити чесно і відверто, то дуже багато - сотні, може тисячі - голосувань відбулись не згідно з чітким регламентом голосувань. Правда на боці сили у цьому випадку. І так завжди буває під час того, коли абсолютно масово порушуються закони у суспільстві, масово порушуються. І тоді в кого більше сили, той нав’язує свій варіант", - вважає політолог Михайло Погребинський.

Декілька проголосованих нормативних актів, які не розглядалися у профільних комітетах, як того вимагає закон, положення яких не обговорювалися, а тексти документів з`явилися на сайті ВР в день засідання парламенту і про них навіть не знала більшість депутатів, перекроїли правила життя практично усіх українців.

Наприклад, спеціальна комісія, керуючись висновками експертів, може позбавити вас права користуватися інтернетом. А щоб придбати SIM-картку потрібно буде пред`явити паспорт.

Це загальна тенденція для розбудови поліцейської держави

"У майбутньому буде досить просто для компетентних правоохоронних органів, визначити, яка саме особа придбала цю картку, яка здійснювала використання мережі інтернет, чи використовувала цей мобільний телефон. Тобто просто це загальна тенденція для розбудови поліцейської держави, ідентифікації та загального стеження за громадянами", - вважає адвокат Дмитро Назарець.

Законопроект Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, який теж ухвалили депутати, дозволяє проводити заочне кримінальне провадження.

"Це законопроект, який існує в усіх цивілізованості країнах, коли людина не йде під різними приводами до суду і суд може прийняти рішення без безпосереднього учасника", - запевнив лідер фракції ПР у Верховній Раді Олександр Єфремов.

Заочний суд перетворює його в такий своєрідний комуністичний трибунал чекістів

"Заочний суд повністю руйнує презумпцію невинуватості, змагальний процес, і взагалі судовий, сучасний цивілізаційний спосіб вирішення питання в суді. Він руйнує взагалі суд як інститут і перетворює його в такий своєрідний комуністичний трибунал чекістів", - вважає екс-заступник секретаря РНБО Степан Гавриш.

Минулого року громадськість та журналісти протестували проти можливого ухвалення так званого закону про наклеп, який забороняв збирати і поширювати інформацію про можновладців. Цього року за декілька секунд депутати більшості ухвалили закон авторства регіоналів Колесніченка та Олійника, яким передбачено до двох років в`язниці за збір та поширення інформації, зокрема, про суддів та членів їхніх родин.

"Вони вернули у закон статтю про наклеп, це означає, що якщо раптом чи чиновник, чи будь-яка посадова особа, проти якої ми проводимо антикорупційне розслідування, вирішить, що це був наклеп,то організація також може постраждати, через досить великі штрафи, які накладуться на організацію, вона просто припинить свою діяльність", - вважає директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Під ризиком в Україні з сьогоднішнього дня є 50 мільйонів громадян

"Під ризиком в Україні з сьогоднішнього дня є 50 мільйонів громадян, які висловлюють свою думку, суб’єктивну неупереджену. У них сьогодні хочуть забрати це право. Це є основна проблема цього закону про наклеп, який сьогодні не мав права бути взагалі поставленим у сесійній залі парламенту. Введення кримінальної відповідальності за наклеп є нічим іншим, як поверненням до радянських часів", - переконаний юрист Станіслав Батрин.

Народного депутата відтепер можуть позбавити недоторканності і дати згоду на його арешт без розгляду профільним комітетом - одразу на пленарному засіданні ВР.

Членів громадських організацій, авторів блогів та інших активних громадян, згідно з ухваленим провладною більшістю законом, значно легше буде засудити за екстремізм, а за діяльність інформагентства без державної реєстрації - конфіскація техніки та великий штраф.

Недержавні організації, які отримують кошти з-за кордону, оголосять іноземними агентами. Для них запроваджується особливий режим оподаткування та вимога подавати спеціальні звіти про свою діяльність "до уповноваженого органу з питань реєстрації".

"З нашими колегами ми вже аналізували цей законопроект, ми зідзвонювалися і один одного вітали, що у принципі ми вже проходимо в середньому по 4-5 статтях, і вже можемо отримати від одного року виправних робіт, це за наклеп, і до семи років, це в тому випадку, якщо наша діяльність буде визнана, як екстремістська", - наголосив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

"99% цих організацій зайняли позицію по відношенню до діючої влади, як позицію військових дій проти цієї влади фактично. Влада знайшла отакий спосіб захисту від цієї активності. Якщо вони фінансуються закордонними суб’єктами - тут є проблема. Оскільки, хто фінансує, так чи інакше може впливати на те, в якому напрямку реалізовують свою політики ці люди", - пояснив політолог Михайло Погребинський.

Неповний перелік новацій від депутатів такий: за рух у колонах більше 5 авто - вилучення прав і автомобіля на 2 роки. Порушення порядку мирних зібрань - затримання на 10 діб. Встановлення наметів, сцени без дозволу міліції - до 15 діб. Неповага до суду - 15 діб. Блокування доступу до житла - 6 років ув’язнення. Масові заворушення - до 15 років. Під цю статтю потрапляє практично кожен активіст Євромайдану. А от "Беркут" та посадовці, які вчинили злочини під час розгону мирних демонстрантів, звільняються від покарання.

"Фактична амністія "Беркуту" - це теж певне залякування. І до прийняття цього закону і після було зрозуміло, що ніхто не збирається карати "Беркут". З часу першого пройшло вже півтора місяця. І жоден, жоден правоохоронець не був притягнутий до відповідальності", - наголосив координатор проектів Фонду "Демократичні ініціативи", - сказав Олексій Сидорчук.

Опозиція тим часом оголосила, що усі документи, ухвалені більшістю незаконними і звернулася до спікера Рибака, аби він їх не підписував.

"Ми передали спеціальну заяву, згідно з законом України про регламент, яка забороняє голові Верховної Ради України підписувати будь-який закон, який начебто був прийнятий у стінах Верховної Ради України", - сказав голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"20 ми досі не знаємо, чи було там необхідних 226 голосів. Не було створено ні лічильної комісії, ні підрахунку голосів це законопроект Колісніченка-Олійника він був внесений 14 числа, текст ми побачили сьогодні, він не розглядався ні комітетами, не було ні першого читання, ні другого, тобто зразу в цілому підняли і так далі", - сказав керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

Наразі є підстави для тих висновків, що це голосування, яке відбулось сьогодні, було не конституційним

"Вони не є легітимними. Оскільки є передбачена регламентом Верховної Ради на сьогоднішній день процедура. Вона передбачає саме голосування особисте поіменне з використанням карток. Те, що сьогодні керуючий засіданням Верховної Ради зробив свій суб’єктивний висновок, це є припущення про те, що нема технічної можливості продовжувати голосування в цьому режимі. Це є його припущення. І тому наразі є підстави для тих висновків, що це голосування, яке відбулось сьогодні, було не конституційним", - зауважив юрист Станіслав Батрин.

Деякі експерти прогнозують, що в найближчі тижні українське питання буде серйозно розглядатися у Брюсселі, Вашингтоні та Москві.

Також експерти додають, що ситуація вийшла з правового поля і слід очікувати силового розвитку подій.

Влада буде намагатися ввести надзвичайний стан для того, щоб використати силу

"Спираючись на повну немічність опозиції, не вміння діяти спільно, влада перейшла у наступ. Логіка влади дуже проста: застосовувати закон. Майдан буде чинити опір. Використовуючи, що це буде руйнувати стабільність і загрожувати національній безпеці, влада буде намагатися ввести надзвичайний стан для того, щоб використати силу", - вважає екс-заступник секретаря РНБО Степан Гавриш.