Зауважимо, що до числа брехунів потрапили такі потужні пропагандистські ресурси, як Life ("Голландські ЗМІ розповіли, що москвичі через санкції їдять щурів"), "Царьград" ("Голландська газета: москвичі пухнуть від голоду та їдять щурів") та "РИА Новости" ("Москвичі їдять щурів: хто в Європі складає фальшиві новини про Росію").

Читайте також: Орди щурів заполонили не лише вулиці, а й квартири у Москві

ЗМІ, Росія, фейк, пропаганда, щурі
Російські ЗМІ перебрехали статтю голландського видання про ресторан у Москві

Весь резонанс розпочався зі статті на "РИА Новости", в якій автор зауважив, що "одне з провідних видань голландського істеблішменту" розповідає байки про Росію, які "просто вражають своєю примітивністю і однобічністю". За його словами, голландська газета взяла нешкідливий привід (в Москві відкривається ресторан південноросійської кухні, в якому подають м'ясо нутрій), перебрехала його та написала велику статтю, в якій намагалася підвести читача до думки про те, що після санкцій "московський середній клас став відчувати моторошну нужду в м'ясі", відтак "давиться тепер, бідний, "щурятиною".

ЗМІ, Росія, фейк, пропаганда, щурі, РИА Новости
Витяг зі статті на "РИА Новости"

Як зазначають журналісти проекту "Лапшеснималочная", цю ідею підхопила решта ЗМІ, які віддали перевагу посилатися на "РИА Новости", а не на першоджерело, оскільки перегляд статті на De Volkskrant вимагає платної передплати.

Читайте також: Зброя, геї, уряд США, але не Путін – працівник російської "фабрики тролів" про тонкощі пропаганди

Крім того, видання не лише передрукували новину інформаційної агенції, а й додали від себе багато фейкової інформації – до прикладу, телеканал "Царьград" придумав, що в очах євпейців "москвичі пухнуть від голоду".

Додамо, що сам матеріал голландського ресурсу вийшов ще рік тому – 28 листопада 2016 року.

Вся стаття вміщується на одній сторінці, це коротенька замітка слів на 300. Ось, можете переконатися за посиланням (там повний текст, оригінал під пейволом). Ну і, зрозуміло, в ній жодного разу, ні в якому контексті не згадується "голод". Більш того, тон статті взагалі є позитивним – мовляв, шеф-кухарі експериментують з традиційними продуктами, створюючи нові цікаві страви. Навіть близько нічого про "середній клас, що зазнає страхітливу нужду в м'ясі", в статті немає,
– підкреслюється у матеріалі проекту "Лапшеснималочная".