Втім, через швидке потепління цьогоріч період заготівлі досить обмежений. Тож лісничі працюють до смеркання. У березовому гаю під кожним другим деревом - поліетиленові пакети, куди скапує сік.

Віталій Онищук (заготівельник): “Як погода класна - сік класний біжить. Прийдемо, щоб була бляшка не оббита, щоб капав нормально, щоб за мішком не бігло, щоб акуратно мішок стояв, не пробитий був”.

Період заготівлі соку гаряча пора не лише для його збирачів, а й у консервних цехах. Тут, аби не втратити жодного літра цілющих крапель, робота кипить у дві зміни.

Лариса Хотиленець (начальниця консервного цеху): “Сік березовий “Свіжість” з додаванням трави звіробою, сік березовий “Польовий” з додаванням чебрецю, сік березовий “Літо” із липою і медом, сік березовий “Бадьорість” із шипшиною. І уже сік змішаний з цими лікарськими травами - це жива аптека, яка дана нам природою і збережена людьми”.

Збирати сік можна й самому. Проте для заготівлі в лісі необхідно придбати дозвільний талон. За самовільне підсочування беріз, як до речі, і за збір інших дарів природи без дозволу, господарі лісу погрожують штрафом.

Юрій Рибчинський (головний лісничий Колківського лісгоспу): “Два-три роки до нас не звернулося жодної людини за випискою лісового квитка... Такий менталітет, що люди вважають, що це все їхнє, все народне, нами цього року було затримано 5 таких випадків, 5 порушників, які проводили самовільну підсочку берези... Адміністративний штраф - один отвір на одній березі - 80 гривень з копійками”.

Березовий сік з Волині користується попитом за кордоном. Його п’ють у країнах колишнього Союзу, а також у Польщі, Чехії, Ізраїлі і навіть за океаном - у Канаді.