Міська органічна ферма неподалік Гавани забезпечує провіантом столицю Куби на 90%. Більше того, ферми, на яких вирощують органічні овочі та фрукти, стали основою сільського господарства острова.

Після революції у 50-их понад половину продуктів країна завозила із Радянського Союзу. Коли ж він розпався, Куба опинилася на межі голоду. Кризу поглиблювало торговельне ембарго з боку США.

Тоді влада почала заохочувати людей працювати на невеликих господарствах. Зараз вони у кооперативній власності. Ферми забезпечують кубинців і їжею, додатковими робочими місцями. Від хімічних добрив і пестицидів відмовилися, бо на це просто не було коштів.

Органічне землеробство – це не переконання, а радше необхідність. Або ми працюємо так, або стикаємося зі смертю від голоду,
– розповіла фахівець у сфері сільського господарства Айсіс Марія Салсінес Мілла.

Органічне сільське господарство успішно розвивається уже 25 років. Попри це, Куба і далі залежить від імпорту продуктів. Однак, за словами фермерів, саме за такими органічними підприємствами майбутнє. Якщо тільки влада проведе реформи і дасть їм більше свободи.

Читайте також: 84-річний Рауль Кастро переобраний президентом Куби