Про це заявив радник Президента, член ради НБУ Роман Шпек.

"Я б на місці того власника цінних паперів після заяви прем’єр-міністра України (про рефінансування кредиту МВФ) прибіг би і попросив достроково погасити. Думайте, що говорите. Спочатку говорите, потім думаєте, як пояснити, що у нас все добре", – цитує фінансиста "Дзеркало тижня".

Шпек висловив кілька застережень й до інформаційної політики Нацбанку. На думку банкіра, регулятор має не просто давати "сухі" прогнози, але й озвучувати аргументи, чому він думає так, а не інакше.

"Не можна говорити, що буде тільки так, через те, що воно буде. Давайте трошки далі йти… Більшість аналітиків схиляється, що стан торговельного балансу буде від’ємний – 13-14 мільярдів доларів. Офіційні прогнози говорять, що він буде 9,7 мільярда – такий, як і в минулому році. Мені, як платнику податків, важливо зрозуміти, за рахунок чого буде такий стан платіжного балансу, як в минулому році, коли ціни на газ зовсім інші. Можна пояснити: скорочення енергоспоживання, зменшення імпорту і т.п. Ви повинні розуміти, що вас слухають люди розумні. І якщо ваші аргументи будуть такі, як для розумних людей, тоді буде більше довіри", – зазначив банкір.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Уряд проситиме МВФ реструктуризувати борг України.