За оцінками ЦРУ, за кількістю смертей на тисячу населення Україна посідає друге місце в світі, випереджаючи країни, де ведуться військові дії, та поступається лише Південній Африці.

Соціологи та демографи говорять про депопуляцію. Вони пояснюють зменшення кількості населення переважанням людей похилого віку.
“Вікова структура у нас вказує на дуже високий відсоток старих людей. Відбувається старішання населення, внаслідок чого зменшується відсоток молодих людей, які народжують дітей. І тому немає надії на те, що в національному масштабі нам вдасться подолати депопуляцію”, - каже член Інституту соціології НАН України Ірина Прибиткова.

Немає надії на те, що в національному масштабі нам вдасться подолати депопуляцію

Показники народжуваності в Україні, хоча і зросли починаючи з 2002 року, не можуть перекрити кількість тих, хто вмирає. Виняток - Західна Україна, жителі якої традиційно мають більші сім'ї, аніж українці сходу.

За умовами, сприятливими для материнства, в рейтингу організації Save The Children Україна посідає 74-те місце в світі. Серед країн Європи гірші показники лише в Албанії та Молдови.

Між тим, тривалість життя українців значно відстає від показників інших країн Європи. Українські жінки живуть в середньому до 76 років, чоловіки - до 66 років.

В Фонді народонаселення ООН відзначають, що особливо високою є смертність серед українських чоловіків через нездоровий спосіб життя.
Типове обличчя України зміниться вже протягом найближчого десятиліття. І це обличчя буде літнім і жіночим.

Кожен четвертий українець - це буде людина після 60 років

“До 2023 року у нас буде людей старших 60-ти років майже чверть. Більше 24%. Кожен четвертий українець - це буде людина після 60 років. Більше буде жінок. Особливо це буде помітно в літньому віці. В літньому віці старше 60 років жінок в Україні очікується в 1,7 рази більше”, - каже член Інституту демографії та соціальних досліджень Наталія Рингач.