Ці слова Мохандаса Карамчанда Ганді, відомого як Махатма Ганді, стали девізом індійського народу у боротьбі за незалежність.

Мабуть, у світі немає жодної людини, яка б не чула про Махатиму Ганді. Саме завдяки йому на карті світу з’явилася така держава як Індія. Для боротьби з британськими поневолювачами Ганді вигадав сатьяграху - мирний протест. Індуси бойкотували британські товари і установи та масово не виходили на роботу.

Махатма Ганді (ідеолог руху за незалежність Індії): “Наш головний метод боротьби - громадянська непокора, проте чи зразу ми отримаємо результати і якими будуть наші подальші кроки, я наразі сказати не можу”.

За організацію спротиву Ганді неодноразово потрапляв за ґрати. Загалом у в’язниці він провів 7 років. Така тактика виправдала себе - у 1947 році Індія таки отримала незалежність. Одразу почалися сутички із сусіднім Пакистаном, та й всередині країни не було все так спокійно - загострилося одвічне протистояння між індуїстами та мусульманами.

Попри поважний вік - йому було 78 років - Ганді намагався примирити ворогуючі табори. Йому майже це вдалося. Та 30 січня 1948 року релігійний фанатик застрілив Ганді під час богослужіння у Делі.

Проте вчення Ганді не померло разом з ним. Образ маленького індуса у традиційному одязі ще довго надихатиме людей, а його ідеї про мирне досягнення мети не втратили актуальність і сьогодні.