“В усьому світі збільшується питома вага передчасних пологів. І Україна так само останніми роками має підвищення питомої ваги передчасних пологів. Тобто, це є загальна світова тенденція”, - каже головний спеціаліст неонатології МОЗ Єлизавета Шинько.

Найбільше ризиків недоносити дітей у мам, які очікують на близнюків. Марину ще на 12 тижні вагітності лікарі попередили про ймовірність того, що вона народить своїх хлопчиків раніше.

“Я ніби сама розумію, зараз така екологія, такі продукти, що виносити дітей дуже складно. І не тільки двійню, по одній дитині народжуються і на 30-му тижні і на 31-й”, - каже мати близнюків Марина.

За два місяці лікарі таки не дали загинути малюкам Марини. Хоча, й казали, шансів було небагато. Адже із десяти недоношених немовлят виживають лише сім.

“Сучасні досягнення неонатальної науки і практики значно збільшили можливості виходжування недоношених дітей. Особливо дітей, народжених з дуже низькою масою тіла”, - сказала завідувач неонатальним центром лікарні "Охматдит" Олена Бакаєва.

Відсутність спеціального обладнання забирає у недоношених немовлят шанси на життя. Приміром, у Київській області потрібна апаратура є лише в лікарні "Охматдит". На всіх пацієнтів її не вистачає.

“На сьогоднішній день ми потребуємо додатково як апаратів для штучної вентиляції легень, так і компресорів, які забезпечують в основному роботу цих апаратів”, - каже заступник гендиректора лікарні "Охматдит" Тетяна Іванова.

Вартість такого обладнання близько 40 тисяч гривень. Держава забезпечує ним лікарні лише на 50%.