"П'ять місяців тому всі сторони погодилися з необхідністю припинення вогню і утриматися від атак. 12 лютого сторони домовилися про реалізацію всеосяжного припинення вогню з опівночі 15 лютого - не часткового, тимчасового або половинчастого, а комплексного припинення вогню. Порушення літери і духу цих угод безпосередньо ставить під загрозу досягнення інших заходів, погоджених у Мінську. Будь-які спроби створити так звані "нові факти на місці" і, зокрема, будь-які атаки, суперечать суті цього договору", — повідомив Хуг на прес-конференції в Краматорську.

Він також розповів, що зустрічався ввечері 16 лютого з українськими та російськими генералами в тимчасовій штаб-квартирі спільного центру з контролю і координації (СЦК) в місті Соледар.

"Я дуже сподіваюся, що вони, як керівники СЦК, будуть спільно контролювати та координувати припинення вогню якомога швидше. Україна і Росія є одними з 57 країн-учасниць, які направили сюди СММ для контролю за ситуацією, і я переконаний, що СММ повинен виконати мандат, наданий місії", — сказав Хуг.

Нагадаємо, за оперативними даними, терористи від своїх кураторів отримали наказ за будь-яку ціну взяти Дебальцеве. Так, за минулу добу терористи 88 разів завдавали ударів по Дебальцевому та навколишніх селищах, використовуючи практично усі види зброї. Про це на брифінгу повідомив речник АТО Анатолій Стельмах.

За словами Дмитра Тимчука, з початку дії "режиму припинення вогню" до середини неділі, 15 лютого, російсько-терористичні війська неодноразово грубо порушували домовленості, обстрілюючи позиції українських військ, а також цивільні об'єкти.