Вже екс-уповноважена ВР з прав людини Ніна Карпачова роздала їх європейським дипломатам під час зустрічі у Києві. Продемонструвала і експертний висновок, в якому написано — синці на тілі Тимошенко результат дії твердих предметів і виникли, вірогідно, внаслідок удару кулаком зі значною силою.

"Вимагаю, перше від генерального прокурора України порушити кримінальну справу та відсторонити від виконання посадових обов’язків всіх причетних до цього ганебного брутального поводження з Юлією Тимошенко", — каже уповноважена ВР з прав людини Ніна Карпачова.

Екс-прем'єра побили у колонії і намагалися приховати злочин — переконані соратники Тимошенко. Деталі побиття 20 квітня Тимошенко описала у листі. Оприлюднили його через 4 доби після подій. Захисник Сергій Власенко каже його не пускали в колонію, посилаючись на санітарні дні.

Керівництво колонії та пенітенціарна служба про навмисне побиття Тимошенко навіть чути не хочуть.

«Що стосується побиття, то я можу з повною впевненістю сказати, що його не було».
— перший заступник Голови ДПтСУ Сергій Сидоренко

На знак протесту лідер опозиції оголосила голодування, а її соратники паралізували роботу парламенту.

"Синці Тимошенко, про які говорять бютівці та омбудсмен стали причиною тижневого блокування парламенту. Опозиційні фракції днюють і ночують під куполом з вимогою покарати винних у побитті екс-прем'єра", — каже журналіст Ольга Рицар.

«Є всі приводи і підстави для того, щоб негайно порушити кримінальну справу, їм нічого не треба розслідувати у них є документальне відео».
— лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін

Президент ПАРЄ Жан Клод Міньйон вимагає негайно пустити до Юлії Тимошенко дипломатів і висловив занепокоєння погіршенням стану її здоров‘я та рішенням про голодування.

Через стан здоров'я, Юлія Тимошенко не з'явилася в суд по справі ЄЕСУ. Його перенесли на 21 травня. Німецькі лікарі, які обстежували Тимошенко заявили, що у неї хронічна грижа міжхребцевого диска і виключили можливість симуляції симптомів. Натомість вітчизняне Міністерство охорони здоров’я заявляє, що діагноз не відповідає дійсності.