Санкції, кажуть в ЄС, – це інструмент, покликаний показати російському керівництву, що військова агресія по відношенню до сусіда в 21 столліті є не прийнятною.

Однак не всі європейські партнери України виявились одностайними в питанні поглиблення санкцій. Так, Словаччина пригрозила накласти вето на подібне рішення, якщо воно зашкодить її національним інтересам. На думку Прем'єр-міністра країни Роберто Фіцо нові обмеження є беззмістовними та контрпродуктивними. Більш жорсткі санкції, пишуть ЗМІ, не довподоби також Чехії, Угорщині та Кіпру.

Різниться позиція європейських країн і щодо військової підтримки України. На переконання Президента Литви Далі Грібаускайте, Євросоюз зобов'язаний допомогти Україні військовим обладнанням. А от Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилась проти такої ідеї. На її думку, економічних санкцій цілком достатньо.

Схожі миролюбиві настрої й у Президента Франції Франсуа Олланда, який прагне шукати вирішення проблеми в політичній площині.

В офіційній заяві Європейської Ради, ухваленій за підсумками позачергового засідання у Брюсселі, учасники з'їзду закликали Росію поважати суверенітет і територіальну цілісність незалежної держави та негайно вивести війська з території України.