Створення посудини, висотою майже в людський зріст, стало непростим завданням для майстрів, тож на всіх етапах довелось експериментувати. Фахівці зі скла спершу виготовили дерев’яну форму та зробили щонайменше 30 спроб поки отримали бажаний результат.

"Правильний склад скла потрібно було підібрати експериментальним шляхом, в печі потрібно було дотримати температуру, після цього інший температурний режим. Тому що якщо стекло довге, м'яке, коли воно відпалюється, воно просто сідає", - каже майстер зі скла Дмитро Селезньов.

Організатори свята хотіли побити рекорд канадських колег, яким вдалося вмістити у трохи менший келих 27 літрів шампанського. Кримський бокал наповнили ігристим вином врожаю 2009 року. Напій перед розливом охолодили до 10 градусів та дали йому відпочити.

"Правильне ігристе - це коли при наливанні в келих тривале виділення бульбашок вуглекислого газу, гра повинна бути дрібнодисперсною, тривалою, повинен бути острівець пінки, сподіваюся, що все це побачимо у великому келиху", - каже винороб Олена Костенко.

"Назад складності немає, тут нам допомагають закони фізики, коли через систему подачі шампанське виходить з келиху. Вилити його вручну важко, келих важить 23 кілограми", - каже організатор свята Дмитро Єгорченков.

Щоб зафіксувати ігристий рекорд запросили представника Книги рекордів Гіннеса, свідками досягнення стали також тисячі людей, що зібрались на набережній міста.

"Я радий оголосити, що сьогодні за підрахунками наповнень келих склав 56 літрів і 250 мілілітрів вина. Рекорд встановлений", - каже представник Книги рекордів Гіннеса Крейґ Ґлендей.

Винний келих на щастя розбивати не стали, його залишили для музею вина у Балаклаві. Напоєм, що був задіяний у рекорді, пригостили усіх гостей свята.