За словами голови МЗС Чехії, росіяни можуть не тільки попрощатися з надією на скасування короткострокових віз, але й не мріяти про отримання дозволів на проживання у країнах Євросоюзу.

Ми чули численні заяви пана Лаврова про те, що Росія готова жорстко відстоювати права своїх громадян де б це не було. Якщо враховувати такі заяви, як можна вести переговори про безвізовий режим? Росія завжди була в цьому дуже зацікавлена. Але якщо переселення російських громадян в інші країни являє собою такий ризик, як ми можемо підтримувати ідею безвізового режиму?, – дивується Заоралек.

Як відомо, рішення про введення військ в Україну російський президент Володимир Путін та Рада федерації РФ пояснили необхідністю захистити громадян Росії та російськомовних у південно-східних областях України, яким загрожує смертельна небезпека.

Згідно з повідомленням, Чехія поки що не планує відкликати свого посла з Росії.

За словами прем'єра Богуслава Соботки, ізольований жест з боку Чехії був би в цьому випадку безглуздим. Він пояснив – якщо ЄС прийме спільне рішення про одноразове відкликання всіх 28 послів країн ЄС, тоді, звичайно, чеський посол покине Москву.

Нагадаємо, сьогодні Верховний представник ЄС Кетрін Ештон повідомила, що Євросоюз поки не прийняв рішення щодо санкцій проти Російської Федерації через її військове вторгнення на територію України.