Ці вторгнення є ознакою того, що в Донецьку планується російська контроперація. Ми дуже цим занепокоєні. Ми також занепокоєні не бажанням російського уряду визнати факт, що російських солдатів захопили на території України. Росія висилає своїх солдатів, не кажучи їм куди вони прямують, приховуючи від їх батьків чим вони займаються, – каже Прес-секретар Держдепартаменту США Джен Псакі.

Перм'єр-міністр Польщі Дональд Туск, виступаючи на засіданні польського парламенту публічно заявив, що в Україні воюють регулярні російські війська. За його словами саме Польща має стати посередником у вирішенні кризи і спонукати країни світу допомогти Україні в її боротьбі з російським агресором.

Ми зможемо допомогти Україні тільки тоді, коли зможемо переконати у необхідності надання допомоги ЄС, США, Канаду, НАТО. Партнерів, на яких ми повинні вплинути, щоб реалізувати загальну політику на підтримку України у протистоянні з Росією, – заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

В той час, як Кремль продовжує заперечувати висадку на території України солдатів російської регулярної армії, комітет солдатських матерів у Ставропольському краї склав список з 400 поранених і вбитих солдат. Список передано раді з прав людини при президентові Росії. Голови Костромського відділення комітету і батьки затриманих в Україні російських десантників звернулись до президента і міністра оборони Росії з проханням посприяти їх звільненню. Затримані російські десантники сьогодні перебувають в слідчому ізоляторі в Києві.

Подальша агресія Росії повинна підштовхнути захід до посилення санкцій, каже колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. Крім того союзники України повинні почати надавати їй адекватну військову допомогу.

Розмови про це ведуться у Вашингтоні, зараз американський уряд вирішив надавати Україні лише не літальну військову допомогу. Але я думаю, що Вашингтон може прийняти рішення о наданні Києву зброї та іншої бойової допомоги. Особисто я думаю, що прийшов час США надати таку допомогу Україні. В першу чергу противотанкову зброю і портативні зенітно-ракетні комплекси. Ідея не в тому, щоб дати можливість українському війську перемогти російську армію, але треба дати українським силам можливість ефективно захищатися у випадку російської інтервенції і це може вплинути на плани Москви по східній Україні, – вважає екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

Швейцарія сподівається вплинути на плани Москви шляхом посилювання санкцій.

У список санкцій додали 11 людей і 5 банків. Банкам буде обмежено доступ до ринків капіталу. Обмеження стосується всіх нових довготривалих фінансових інструментів. Крім того, швейцарська влада заборонила імпорт матеріалів військового призначення з Росії, а також експорт обладнання для нафтової промисловості.