Референдум провели, щоб узаконити анексію Криму

Путін дав повний карт-бланш. Він залишив на місцях всіх тих самих людей, при яких Крим був дотаційним, депресивним регіоном. Тобто в частині менеджменту ці люди, вони просто розміри розкрадання збільшились. Тому що вливання йдуть сьогодні фантастичні з боку Російської Федерації, але на місця нічого не доходить. Розкрадають повністю. Оцією елітою Константинова-Аксьонова, їхніми кланами. Вони привели своїх коханок, своїх водіїв там. Абсолютний непотизм, непрофесійність влади, – розповів політолог Тарас Березовець.

З перших днів окупації почалося знищення будь-яких слідів української присутності в Криму. Вже у квітні російська влада демонтувала пам'ятник гетьманові Петру Сагайдачному в Севастополі. Почалася заміна україномовних та англомовних дорожніх знаків, що так дратували російських ставлеників. На це кримський уряд не пошкодував 52 мільйонів російських рублів. Зникають нечисленні україномовні школи.

Сферу україномовної освіти знищили уже. Людей переконують в українських класах і українських школах писати, переписувати заяви і переходити в російськомовні класи. У всіх старших класах взагалі нема класів з українською мовою навчання. Навіть підручників україномовних, затверджених Міністерством освіти України, вони не допускають. В кіосках нема жодного україномовного продукту. На державному телебаченні "Крим", наприклад, залишилася всього одна україномовна програма. Знищення інформаційного простору відбулося, – сказав голова Кримського культурного центру "Український Дім" Андрій Щекун.

В Криму створено штучний інформаційний "заповідник"

Щоб забезпечити лояльність кримчан, російська влада створила в Криму штучний інформаційний заповідник. Мовлення українського телебачення і радіо в Криму припинено. Телефонний зв'язок з Україною подорожчав. Контролюється діяльність громадян в соціальних мережах та їх доступ до українських сайтів. Кремлівські ЗМІ тотально спотворюють новини про події в Україні.

Російські медіа, зокрема телебачення, головну емоцію передають ту, що Україна – це те, чого треба боятися, від чого великий Путін їх вберіг і врятував. "Слава Богу у нас нет войны, как на Донбасе". Це впроваджується і через той зміст, який підбирають телеканали і через те, як вони говорять. Тобто через тон голосу. Через послідовність фраз і так далі, – розповіла соціальний психолог Ірина Брунова-Калісецька.

"Зафіксований ряд випадків, близько 20 нападів на журналістів. В результаті яких, або самі журналісти отримали які-небудь каліцтва, або техніка постраждала. Певним журналістам, певним засобам масової інформації – їм не дають акредитацію на будь-які публічні заходи, де присутня кримська влада. Також приходять повістки в прокуратуру, і, природно, постійні, так звані бесіди профілактичні з ФСБ", – повідомила правозахисник Ольга Скрипник.

В Криму сьогодні немає, я думаю, жодного такого відомого журналіста, або власника медіа, які би вже не були б викликані, як мінімум, один-два рази до ФСБ, і з ними щоб не проводили ті чи інші попереджувальні бесіди. Багато редакторів отримали попередження від прокуратури, – розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Агенти ФСБ стежать, виявляють та залякують нелояльних кримчан

Агенти російської Федеральної служби безпеки стежать, виявляють та залякують нелояльних громадян, які несхвалюють окупацію Криму. Найбільше від їх переслідувань потерпають віряни православної церкви Київського патріархату та кримські татари. З'явилися списки "забороненої літератури". Нав'язливих співбесід та обшуків не уникли і члени кримськотатарського Меджлісу.

В Криму пройшлися уже десятками, десятками обшуки віруючих мусульман, громадських діячів. І не тільки кримських татар. Вони якраз направлені проти людей, які мають… Які не тільки мають свою думку, але за якими, але до яких прислуховуються інші. Вони спрямовані на те, щоби внести в кримське суспільство такий тотальний страх і моральний терор, – сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Дії колоніальної влади стають дуже агресивними. Уже людей не випускають. "От у тебе прописка кримська. Ти будеш жити в Криму". Без всяких мотивів, пояснень. Немає. Ні російські закони, ні українські, нічого. Великий тиск виявляється на кримських татар, які –основний осередок опору, так би мовити. І всіх беруть на облік. Тих, які не підуть або не збираються йти на вибори. Вселяють в людей страх. Пішла серія обшуків", – розповів уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Тероризувати незгодних допомагає "Самооборона Криму"

Тероризувати проукраїнськи налаштованих кримчан допомагає так звана "Самооборона Криму" та донощики з числа місцевого населення. Люди з автоматами, яких прикриває кримська влада, можуть безкарно обшуковувати перехожих, відбирати автомобілі в туристів, контролювати голосування під час виборів та навіть впливати на рішення правоохоронців.

Найбільш кричущі випадки порушення прав людини в Криму пов'язані саме з діями кримської самооборони, починаючи з вбивств, які сталися в березні місяці. Вони причетні, в тому числі, до викрадення багатьох активістів, особливо тих, які були викрадені в березні і піддавалися жорстоким тортурам. Це стає страшним інструментом розправи та боротьби з усіма, хто не згоден з окупаційним режимом, – розповіла правозахисник Ольга Скрипник.

Соціальний психолог Ірина Брунова-Калісецька вважає, що зараз там дійсно може бути лячно висловлювати свою позицію, бо оточуючі будуть примушувати таких людей або мовчати, або виїжджати. Тобто це не тільки вплив медіа як таких, але також влив суспільства, яке там зараз утворюється.

На півострові розвернуте справжнє "полювання на відьом", коли українських патріотів, навіть тих, хто просто незгодний… Якщо людина там не пішла на вибори, якщо людина там в соціальній мережі дозволила собі десь висловитись критично – все це моніториться. Маніакальна держава. Зростає кількість донощиків. Віджим бізнесу. Особливо це стосується готельного курортного бізнесу. Просто забирають рейдерським чином. Особливо, якщо власники з України, – розповів політолог Тарас Березовець.

Остерігаючись репресій, кримчани вдаються до "тихого протесту"

Не в змозі відкрито виступати проти репресивного режиму незгодні кримчани вдаються до "тихого протесту". За завищеними даними на незаконних виборах до кримського парламенту явка склала лише близько 50 %. Виборчі бюлетені кримчани розписували проукраїнськими гаслами.

Результати виборів – явно неочікувані для тих, хто ті вибори проводив. Багато бюлетенів зіпсовано написами там "Путін поверни Крим Україні". Виявилося, що ті, що залишилися – далеко не створюють якусь оту масу, яка покірна, яка робить тільки те, що треба, з усім змирилася, – сказала експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталя Беліцер.

Співзасновник проекту "Крим SOS" Севгіль Мусаєва сказала вважає, що кримська влада робить усе можливе, щоб кримські татари забули про те, що Україна може колись повернутися і може змінитися ситуація. Є якісь навіть передбачення. Вони всі в це вірять, що Україна повернеться, що там стане все краще, і живуть цими сподіваннями.