Позов проти створення європейського стабілізаційного механізму ESM став наймасовішим в історії федарального конституційного суду ФРН, пише Spiegel з посиланням на товариство "Більше демократії".

До цього часу рекорд зберігався за скаргою проти зберігання телекомунікаційних даних, яка налічувала майже 35 тисяч позивачів.

Зараз експерти та 37 тисяч позивачів через суд намагаються довести, що стабілізаційна програма ESM обмежує права національних парламентів, оскільки Брюссель отримує забагато повноважень. У зв'язку з цим організація "Більше демократії" разом з декількома політиками подала позов до суду.

Федеральний конституційний суд Німеччини збирається прийняти рішення 12 вересня. Відповідний закон мав набути чинності ще 1 липня, проте президент ФРН не поспішив його підписувати. Йоахим Гаук все-таки хоче дочекатись рішення суду у цій справі.

Європейський стабілізаційний механізм ESM розрахований на 700 мільярдів євро. На сьогодні він складає лише 250 мільярдів. Цих коштів недостатньо для порятунку єврозони від фінансової кризи.

Нагадаємо, парламент Італії схвалив ратифікацію механізму ESM.