Зараз цей законопроект пишуть фахівці на Банковій. Наступного тижня проект закону буде направлений до Верховної Ради на обговорення.


Локалізація за будь-яку ціну

Українська влада чітко визначилась зі стратегічними цілями. Це встановлення миру на Донбасі та поліпшення економіки. Економіку можна поліпшити припиненням вимивання з неї бюджетних коштів на війну.

Спочатку Україна втратила контроль над Савур-Могилою, а коли 28-го серпня Росія ввела регулярні війська на Донбас, вона отримала перевагу у перемовинах з Україною.

"Мінський протокол" міг стати наслідком паніки української влади чи холоднокровної диверсифікації ризиків. Остаточно це стане зрозуміло вже найближчим часом.

За обставин вторгнення російських військ, для України залишився лише дипломатичний спосіб розв’язання конфлікту. На вітчизняну дипломатію впав великий тягар відповідальності. Як швидко знайти спосіб зупинки російського агресора. І вона знайшла.

Для нашої сторони принципово постало питання про повернення до статусу "кво". Домовленість про мир стала життєво необхідною. Тому угоду про режим припинення вогню і укладення перемир’я зустріли позитивно.

Але поряд з миром українській стороні потрібен був пакт про "ненапад". Також українська влада мала у будь-який спосіб локалізувати поле конфлікту і не дати йому розповзтися далі.


Можливість кримського сценарію

Спікери Адміністрації Президента пояснюють, що підконтрольні терористам райони отримають особливий статус. Це буде територія з децентралізованими принципами управління, де повноту влади отримають місцеві ради. А ці ради будуть обиратись на вільних виборах. Президент Порошенко чітко сказав, що ця територія не матиме федеративного статусу. Уся територія, підконтрольна терористичним "ДНР" і "ЛНР", залишиться частиною української держави.

На перший погляд, виглядає, як перемога української дипломатії. Українці нарешті обдурили Путіна. Але, на жаль, маємо чергову порцію підводного каміння і рифів.

Про які вибори можна говорити, якщо багато українських громадян виїхали з Донбасу. Багато хто наляканий. Як забезпечити демократичність виборчого процесу на цій території? Питань дуже багато.

У таких умовах вибори будуть чистою профанацією та повторенням Кримського референдуму. Навіть якщо терористи формально складуть зброю, то їх підмінять кримінальні та напівкримінальні угрупування, які ворушінням одного пальця забезпечать потрібні результати проросійським силам.

Таким чином на території України утвориться "заморожений конфлікт". Частина території України опиниться в руках терористичної влади з формально легальними повноваженнями.


Загрози

Британське видання The Economist в одному зі своїх останніх матеріалів пише, що через подібний статус частини Донецької і Луганської області Україна матиме складності і з перспективою членства в ЄС. На думку видання, терористи матимуть повноваження до ратифікації чи не ратифікації міжнародних угод.

Крім того, на території з особливим статусом псевдореспублік "ЛНР" і "ДНР" діятимуть кримінальні, терористичні групи. Саме ця територія буде використовуватись сусідньою державою як майданчик для експорту на іншу частину України тероризму і провокацій.


Дмитро Бобрицький