Міністр заявив, що рішення депутатів про дозвіл на арешт суддів Печерського суду є позитивним, але дуже запізнілим. Таке рішення, каже Петренко, народні обранці мали ухвалити ще рік тому.

"Суддів, які порушували закон, на що є документальні докази, треба було давно позбавити недоторканності. На жаль, депутати минулого скликання не спромоглись цього зробити", - зазначив міністр.

Про касту "недоторканних"

Він додав, що це хороший сигнал для всього українського суспільства, адже це означає, що в нас не має вже касти абсолютно недоторканних людей.

"Україна за 20 років побудувала таку систему захисту суддів, якій позаздрить будь-яка європейська країна. Форма гарна – європейська система захисту суддів, суддю важче притягнути до відповідальності. Але форма, якою наповнили судову систему, особливо попередня влада. Це люди, які керувалися виключно вказівками Адміністрації Президента і грошима", — сказав Петренко.

Про суддів нового покоління

За його словами, суддю нової якості допоможе створити переатестація.

Міністр розповів, що спільно з урядом розробили зміни Конституції щодо зняття недоторканості суддів.

"Покарання щодо суддів можна буде застосовувати одразу. Якщо суддю спіймали на хабарі, він буде відразу притягнутий до відповідальності, як це відбувається з кожним звичайним громадянином", — наголосив Петренко.

Про корупційні Печерський і Шевченківський суди

Печерський суд, за словами Петренка, став символом корупції режиму Януковича.

"Ми вже зробили пропозицію Президентові, що Печерський суд і, можливо, Шевченківський є сенс ліквідувати і створити новий суд. До такого суду треба набрати за новими правилами через конкурс суддів, які будуть керуватися законом", — заявив Петренко.

Про плани Путіна

Міністр також розповів, що Путін та 5 колона в Раді намагались всіляко зашкодити тому, щоб МВФ надав Україні черговий транш кредиту.

"План російської влади — протягом весни не дати нам можливість стабілізувати економічну ситуацію і створити соціальні бунти, щоб з середини знищити українську владу", — сказав політик.