"Результат катастрофи жахливий, 28 загиблих, з яких 22 дитини, яким 12 років. Для всіх, хто прибув на місце катастрофи це було шокуюче. Ми ніколи в житті не бачили такого жахіття", — каже речник поліції Жан Марі Бурне.

Більшість школярів були з бельгійських міст Ломмель та Хеверлі. Діти навчались у паралельних класах та добре зналися між собою. До Швейцарії вони їхали на гірськолижний курорт.

Влада Бельгії виділила 2 літаки для родичів загиблих
Одразу після трагедії влада Бельгії виділила два літаки, аби доставити до місця ДТП родичів загиблих та постраждалих. Більшість з них не знали про долю своїх близьких.

"Нам сказали, що у його найкращого друга зламані дві ноги, а його вчитель загинув. Чи це правда? Ми не знаємо. Ми нічого не знаємо", — сказав родич хлопця, який потрапив у ДТП Еді Тілеманс.

Психологи надавали допомогу не лише родичам жертв, але й рятувальникам
На місце ДТП прибув також прем’єр-міністр Бельгії Еліо ді Рупо та інші високопосадові. Бельгійське керівництво привезло зі собою десятки психологів.

Їхня допомога була потрібна не лише родичам жертв, але й самим рятувальникам, які працювали на місці трагедії.

"Ми думками з сім’ями жертв. Боюся, що родичам та друзям загиблих знадобиться психологічна допомога. Можливо, допомога буде потрібна й усій Бельгії, яку шокували такі новини", — каже глава МЗС Бельгії Дідьє Рейндерс.

У Бельгії та Швейцарії оголосили національну жалобу
Сотні жителів містечка Сієрр, біля якого трапилась аварія, відвідали церковну службу та запалили свічки в пам’ять про загиблих. Тисячі людей також зібрались у церквах у Бельгії. Свої співчуття бельгійцям висловили у Ватикані. Бенедикт XVI помолився за жертв автокатастрофи.

Достеменні причини трагедії поки що невідомі.

Як засвідчили результати експертизи, технічний стан автобуса не викликав занепокоєння. Водій транспортного засобу не був втомлений. Серед версій катастрофи: перевищення швидкості.

Швейцарські ЗМІ висунули ще одну гіпотезу: кількість жертв могла бути меншою, якби не специфічна конструкція тунелю.

Причина аварії досі не встановлена
Автобус зіткнувся лобовою частиною з так званою "кишенею безпеки", розташованою перпендикулярно до стіни тунелю. Якби ніша була побудована по-іншому, удар був би меншим.

У надзвичайних службах зазначають, якби автобус після аварії загорівся, то у людей, яким вдалось вижити, не було б шансів на порятунок.

Зазначимо, що ця автокатастрофа стала найбільшою у Швейцарії за останніх 30 років. У 1981 році, поблизу Цюриха, автобус з німецькими туристами не розминувся з потягом. Внаслідок цієї аварії загинуло 39 осіб.