За його словами, стратегія, розробленої ним реформи МВС, розрахована на 5-8 років, але вже перші кроки можна здійснювати в найближчі 1-2 роки. В першу чергу це кроки, які не потребують фінансування і глобальних змін відомства в цілому.

Такі реформи можна впроваджувати, не чекаючи, яку модель реформування ми виберемо: грузинську, литовську, польську тощо, - наголосив Мартиненко.

За його словами, найбільше імпонує литовська і польська система реформування, яка передбачає маленькі кроки – поступово позбуватись від мілітаризації, радянського минулого, які робить МВС великим конгломератом практично незалежних державних структур (Служба надзвичайних ситуації, Держприкордонслужба тощо).

Читайте також: Яценюк пропонує залишити Авакова на посаді глави МВС

Решту змін передбачають реформи в усіх органах: прокуратурі, судовій системі і навіть в системі освіти. Це буде ланцюгова реакція, яка зачепить дуже багато міністерств, - розповів Мартиненко.

Він заявив, що за першочерговими підрахунками скорочення особового складу становитиме до 70 тис осіб, включаючи Нацгвардію, яка мала б бути в системі Міноборони. Це військова організація, наголосив Мартиненко, і вона виконує ті функції, які не властиві поліції. При цьому він заявив, що члени багатьох відомств не будуть звільнені, а перейдуть працювати в інші відомства.

Читайте також: Ярема може бути кращим керівником МВС ніж генпрокурором, — Маломуж

Як зазначив Мартиненко, найважче зараз піддається реформуванню система прокуратури, адже це окрема і дуже закрита система.

Те, що зараз почав робити Ярема – це маленькі кроки. Наскільки я знаю, він наштовхнувся на практично відкритий саботаж. В схожій ситуації опинилось і МВС. Доволі консервативною є й судова система, - наголосив реформатор.