“Ще в ноті МЗС Росії МЗС України від 31 березня 2005 року було відзначено, що за Угодою між Російською Федерацією і Україною про врегулювання питань правонаступництва щодо зовнішнього державного боргу та активів колишнього СРСР від 9 грудня 1994 року (так звану Угоду про "нульовий варіант") Україна взяла зобов'язання передати, а Російська Федерація прийняти зобов'язання з виплати частки України у зовнішньому державному борзі колишнього СРСР станом на 1 грудня 1994 року”, - йдеться в коментарі російського МЗС.

"На той момент ця частка становила 6,8 млрд дол США. Тепер вона наближається до 20 млрд дол США", - повідомили у відомстві.

"У зв'язку з цим, у випадку, якщо Українська сторона повертається до проблеми "нульового варіанту", то Російська сторона залишає за собою право наполягати на негайній компенсації Україною Російській Федерації згаданих 20 млрд дол США боргу колишнього СРСР. Після чого ми були б готові розглянути питання про можливість проведення переговорів з Україною щодо інших аспектів "нульового варіанту", - констатували в Москві.

В уряді згадали про борг Росії перед Україною часів Радянського Союзу. Москва винна десятки мільярдів доларів ще з часів розпаду, — кажуть фахівці.