"Газпром" у вівторок приступив до закачування природного газу в першу нитку російсько-німецького морського газогону "Північний потік". Старт дав Володимир Путін.

Із запуском "Північного потоку", зауважив російський прем’єр, Україна вже більше не буде ексклюзивним транзистором.

"Україна - наш давній, традиційний партнер. Як у будь-якої транзитної країни, завжди є спокуса скористатися своїм транзитним становищем. Тепер цей ексклюзив зникає", - каже прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

Запуск "Північного потоку" - додатковий козир Кремля у газових торгах з Києвом. Голова "Газпрому" з цього приводу заявив, Україна і так одержує з Росії газ дешевше, ніж, до прикладу, споживачі Польщі, Угорщини, Туреччини чи Румунії.

А будь-які порівняння українських цін з німецькими, російський газовий функціонер взагалі вважає безпідставними. Мовляв, "Газпром" з європейськими партнерами спільно володіє магістральними газопроводами на території Німеччини.

"Складається враження, що наші українські колеги сіли в потяг за назвою "Дешевий російський газ", не знають, на якій станції вийти, і не знають, що можуть заїхати в глухий кут", - запевняє голова "Газпрому" Олексій Міллер.

Водночас український міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, щойно повернувся з переговорів зі своїм російським колегою, заявив, формула ціни на газ для України не є ринковою, а сам контракт суперечить практиці міжнародних відносин. Дипломат сподівається, угоду таки вдасться переписати. І без втручання суду.

"Кращий спосіб було б знайти порозуміння на рівні профільних міністерств , профільних компаній, з тим, щоб в результаті отримати як ціну, так і інші умови, які б відповідали справжнім довготривалим інтересам двох сторін. Але ми готові, звичайно, і до інших варіантів розвитку подій", - запевняє міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Зауважимо, у Києві вважають прийнятною ціну на російський газ в межах 250 доларів за тисячу кубометрів - з урахуванням 100-доларової знижки, яку Україна отримала за "харківськими угодами". Зараз ми купуємо у сусіда газ по трохи більше як 350 доларів, а у 4-му кварталі ціна сягне близько 390 доларів за тисячу кубів.