Вчора один з найбільш шанованих російських економістів заявив, що в найближчі два роки економічна криза, що зростає в Росії, стане загрожувати існуванню путінського керівництва,
— пише кореспондент The Times Бен Хойл.

Сергій Гурієв, у минулому радник прем'єр-міністра Медведєва і член наглядової ради "Сбербанку", сказав:

Якщо нічого не зміниться, якщо санкції не будуть зняті, а ціни на нафту не виростуть, то через два роки російський уряд зіткнеться з серйозною проблемою — дефіцитом готівки і неможливістю їх десь зайняти.

Читайте також: Путін не зміг передбачити, що Майдан переможе, — Ілларіонов

"Гурієв дав інтерв'ю в Парижі, куди втік минулого року, оскільки гоніння влади змусили його побоюватися за свою свободу", — пише автор. За словами Гурієва, зростання інфляції, зниження цін на нафту, послаблення рубля, ізоляція від західних ринків капіталу та падіння довіри інвесторів означають, що вперше "виник ризик для існування режиму".

Хойл коментує:

У Москві такі думки висловлюються тільки в приватних розмовах. Діловий світ не наважується заперечувати все більш непередбачуваний політичний і військовий курс Кремля, хоча він і втягнув Росію в економічну конфронтацію з Заходом через Україну, в конфронтацію, для перемоги в якій Росія, мабуть, мало пристосована.

Економічні тяготи б'ють по московській еліті, зазначає автор. Очікується, що продажі товарів розкоші в цьому році впадуть на 18%.

Читайте також: Путіна в Росії не люблять, — російський політолог

Міністр фінансів Антон Силуанов вважає, що цього року Росія втратить через санкції 40 млрд доларів, а через зниження цін на нафту — ще 100 млрд. Валютні резерви Росії перевищують 380 млрд, але незрозуміло, чи вдасться швидко отримати доступ до їх значної частки (понад 200 млрд).

У середу глава ВТБ Андрій Костін поскаржився, що під тиском США китайські банки не дають позик російським компаніям з списку санкцій. Деякі представники ділових кіл висловлюють стурбованість вголос, пише автор, згадуючи про слова Олексія Кудріна і Германа Грефа.

Втім, у жовтні президент Путін запевнив, що Росія не відмовляється від моделі відкритої економіки, і заявив, що інвестиції повернуться.

До слова, колишній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, який у грудні займе посаду голови Європейської Ради, назвав Росію "стратегічною проблемою".