В офіційному журналі Євросоюзу опубліковано список санкцій проти Росії, а відтак пакет обмежень офіційно набув сили. Найбільш болісною у списку вважається заборона боргового фінансування в ЄС трьох найбільших російських державних нафтових компаній – "Роснєфті", "Транснєфті", "Газпром нєфті". Заборонено торги облігаціями цих компаній з терміном обігу понад 30 днів, а також участь у випуску цих облігацій.

В Росії вже відреагували на нові санкції Заходу. Свої заяви з цього приводу зробили президент Росії Володимир Путін та голова МЗС Сергій Лавров. Головний російський дипломат зазначив, що введення санкцій підриває мирний діалог. Такої ж думки – Володимир Путін.

Європейський Союз також наклав обмеження на оборонні концерни Росії. Не оминули санкції і банківський сектор. Крім секторальних санкцій поповнився новими іменами чорний список ЄС. Тепер тут на 24 персони більше – серед найвідоміших – лідер ЛДПР Жириновський, який підтримує терористів "ДНР" та так званий прем'єр-міністр останніх Захарченко. Також у переліку 5 депутатів російської Держдуми.

Услід за ЄС санкції проти агресора запровадили і США. Фінансові обмеження Вашингтон впровадив проти Сбєрбанку та енергетичних компаній – "Газпрому", "Лукойлу", "Сургутнєфтєгазу", "Транснєфті" та "Газпромнєфті". Також під вплив санкцій потрапили 5 оборонних та високотехнологічних державних корпорацій.

У відповідь на введення нових санкцій Росія і далі буде тиснути на Україну, відзначають експерти у сфері енергетики. "Газпром" може завадити реверсу газу з Європи. Зокрема, зі Словаччини та Польщі, які вже почали перекачувати газ Україні.

Список санкцій, зазначимо, був готовий ще 8 вересня. Однак Брюссель не поспішав з запровадженням, сподіваючись що російські війська та проросійські терористи таки дотримуватимуться миру.